Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Amstelveens Cobra Museum in financiële penarie

Door Nationale Recreatiegids
schedule 3 min
Amsterdams Cobra Museum in financiële penarie / Foto: "Amstelveen Cobra Museum" door G. Lanting
Dat de financiële situatie van het Amstelveense Cobra Museum niet extreem goed is, was al langere tijd bekend. Nu blijkt echter dat het museum voor moderne kunst er veel slechter voorstaat dan zij bij de gemeente laten weten. Dat schrijft het college van Amstelveen in een brief aan de gemeenteraad, meldt NH Nieuws.

Het is namelijk al sinds 2018 bekend bij de gemeente dat het niet goed gaat met het Cobra Museum. De afgelopen tijd heeft het museum te maken gehad met tegenvallende bezoekerscijfers die leidden tot een structureel tekort. Zo kampte het museum met een verlies van 350.000 euro. Dit jaar lijkt het tekort nog groter.

Toekenning subsidie

In 2021 besloot de gemeenteraad dat het museum om de vier jaar een meerjarensubsidie kan ontvangen. Naar aanleiding van de cijfers van 2022 heeft het college de verstrekking van de subsidie met een paar maanden uitgesteld. Er zou een te groot risico zijn om jaarlijks 1,2 miljoen euro te financieren.

700.000 euro

Om het museum een kans te bieden, kreeg het de opdracht om het geleden verlies te verklaren en om een verbeterplan te maken. Daarnaast wilde het gemeentebestuur een voorspelling voor de financiële situatie van 2023 zien. Die kwam pas een paar uur voordat een vervolggesprek met het museum plaatsvond, stelt het college.

In de raadsbrief komt naar voren dat de cijfers hoog uitvallen. Het verwachte tekort voor 2023 bedraagt ongeveer 700.000 euro. Ook zou het museum niet met een verbeterplan zijn gekomen.

Een verklaring voor het tekort komt volgens het museum doordat er van juni tot half juli 30.000 bezoekers minder dan verwacht kwamen. Daarnaast vallen de kosten hoger uit. De gemeente is bezig met denken over vervolgstappen.

26 september '23 (11:12)

Musicalhit Moulin Rouge! komt ook naar Nederland

De musicalhit Moulin Rouge! komt in het seizoen 2024-2025 naar Nederland. Dat heeft Stage Entertainment Nederland dinsdag gemeld. De oproep voor acteurs en dansers die aan de voorstelling mee willen doen, is dinsdag op de website van Stage geplaatst.

26 september '23 ( 9:06)

Prinses Irene in documentaire over racisme in Nederland

Prinses Irene zal te zien zijn in de nieuwe documentaire Alledaagse Waardigheid van regisseur Ida Does. De film gaat over hoogleraar Philomena Essed, schrijver van het eerste boek over racisme in de Nederlandse samenleving. Het boek Alledaagse Waardigheid verscheen veertig jaar geleden, het eerste exemplaar werd toen uitgereikt aan prinses Irene.

25 september '23 (14:57)

Advies: verlaag aantal omroepen NPO van negen naar zes

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) moet uit maximaal zes omroepverenigingen bestaan. Dat is een van de adviezen van het Adviescollege Publieke Omroep, dat in opdracht van het kabinet de toekomst van de publieke omroep heeft onderzocht. Ook vindt het college onder leiding van oud-politicus Pieter van Geel (CDA) dat de overheid zich minder moet bemoeien met de publieke omroep. Zo staat in het rapport Eenheid in Veelzijdigheid dat maandag in Den Haag aan staatssecretaris Gunay Uslu van Media is aangeboden.

25 september '23 ( 9:23)

Musical Pretty Woman zit vol 'empowerment en gelijkwaardigheid'

De musical Pretty Woman is een voorstelling vol vrouwelijk empowerment en gelijkwaardigheid, stellen vertaler Lisa Loeb en hoofdrolspelers Jan Kooijman en Shanna Slaap. Dat vertelden de drie aan het ANP bij de presentatie van de musical over een rijke zakenman die een deal aangaat met een prostituee, die vanaf vandaag te zien zal zijn.

25 september '23 ( 9:10)

Duizenden mensen namen kijkje in asielzoekerscentra tijdens open dag

Duizenden geïnteresseerden hebben zaterdag een bezoek gebracht aan een van de azc's die de deuren hadden opengezet tijdens een open dag. Volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de Immigratie- en Naturalisatiedienst IND is deze dag "zeer geschikt om te benadrukken dat asielzoekers buren zijn van iedereen in hun omgeving". De azc's zetten de deuren open op Burendag, een door het Oranjefonds georganiseerde dag.

22 september '23 (11:53)

Musical SIX wegens groot succes ook volgend jaar te zien in Nederland

De internationale musical SIX is ook volgend jaar te zien in Nederland. De productie speelt momenteel voor uitverkochte zalen in Amsterdam en Rotterdam en vanwege het grote succes keert de musical weer terug naar ons land, ditmaal in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam en Martiniplaza in Groningen.

22 september '23 ( 8:59)

Utrecht week lang in teken van Nederlandse films

Utrecht maakt zich op voor acht dagen Nederlandse films, sterren en rode lopers tijdens de 43e editie van het Nederlands Film Festival. In totaal worden op het festival 247 producties vertoond, waaronder 82 premières. Voor veel van de vertoningen kan het publiek kaartjes kopen. Op de laatste dag worden de Gouden Kalveren uitgereikt, de belangrijkste Nederlandse filmprijzen.

21 september '23 ( 9:23)

Belangrijkste Toneelprijzen van Nederland volgend jaar genderneutraal

De belangrijkste Toneelprijzen van Nederland zijn volgend jaar voor het eerst genderneutraal en dragen dan de naam Theo d'Or. Dat maakte de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) donderdag bekend.

21 september '23 ( 9:23)

BN'ers staan op social media stil bij overlijden Olaf en prijzen zijn oeuvre

Bekende Nederlanders staan woensdag op sociale media stil bij het overlijden van Erwin Olaf. De fotograaf is enkele weken na een longtransplantatie woensdagochtend op 64-jarige leeftijd overleden.

20 september '23 (12:42)

Langverwachte nieuwe boek Francine Oomen op 1 in Bestseller 60

Francine Oomen komt met haar langverwachte nieuwe deel uit de Hoe overleef ik-reeks op nummer 1 binnen in de Bestseller 60 van Stichting CPNB. Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel?, zoals het boek heet, is het eerste nieuwe deel in de serie sinds Hoe overleef ik met/zonder gescheiden ouders? uit 2015.