Minister Bijleveld opent tentoonstelling Koude Oorlog

Door Redactie Nationale Recreatiegids
3 min
Op vrijdag 22 februari opent minister van Defensie Ank Bijleveld in het  Nationaal Militair Museum (NMM) de tentoonstelling Als de Russen komen, een expositie over Nederland en de Koude Oorlog. Dit meldt het Nationaal Militair Museum. 
De tentoonstelling maakt de dreiging van de Koude Oorlog tastbaar door een audiovisuele reis langs bijzondere objecten uit binnen- en buitenland. Naast een meer dan levensgroot bronzen beeld van Lenin en een replica van de atoombom Fat Man, die op 9 augustus 1945 boven Nagasaki in Japan tot ontploffing kwam, is er een unieke Poolse militaire stafkaart te zien. Rode, nucleaire bommen op de kaart markeren de door Polen geplande aanvalsdoelen: Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag. De kaart is ondertekend door generaal Jaruzelski, de latere president van Polen.  
 

Recente geschiedenis

 
Ook recente gebeurtenissen worden in de tentoonstelling behandeld, zoals cyber warfare en de hack-operatie op de in Den Haag gevestigde Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) door de Russische militaire inlichtingendienst vorig jaar. Deze gebeurtenissen benadrukken de actualiteit van het onderwerp Koude Oorlog.
 
De tentoonstelling gaat op zaterdag 23 februari open voor het publiek. Meer informatie over de expositie is te vinden via de website van het Nationaal Militair Museum.
 
Door: Nationale Recreatiegids