Normal_bronzen_beeld_lenin__foto_via_persbericht_nationaal_militair_museum_
Het Nationaal Militair Museum (NMM) gaat een bronzen beeld van de Sovjetleider Lenin tonen tijdens de tentoonstelling Als de Russen komen. Het beeld is bijna 3 meter hoog en weegt 950 kilo, en zal vanaf 23 februari te zien zijn. Dit meldt het Nationaal Militair Museum.
Lenin werd in 1917 de grondlegger en leider van de Sovjet-Unie. De bronzen sculptuur is een van de belangrijke iconische werken die op de tentoonstelling is te zien. Vergelijkbare beelden waren wijdverspreid in Oost-Europa en verdwenen na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie uit het straatbeeld. Soms gebeurde dat met geweld. Zo werden sommige door de bevolking omver geworpen; een gat in de bovenarm van het beeld in de tentoonstelling van het NMM herinnert daaraan. Het beeld is in bruikleen gegeven door het Poolse Muzeum Zamoyskich w Kozłówce.
 

Als de Russen komen

 
Op 23 februari 2019 opent het Nederlands Militair Museum in Soest een tentoonstelling over Nederland en de Koude Oorlog. Bezoekers maken hierin een multimediale reis langs bijzondere objecten uit binnen- en buitenland die de dreiging van toen weer voelbaar moet maken. Ook actuele gebeurtenissen komen aan bod. Meer informatie over Als de Russen komen is te vinden op de website van het NMM. 
 
Door: Nationale Recreatiegids