Koningin Máxima opent Basquiat-tentoonstelling in Heerlen

Door Redactie Nationale Recreatiegids
4 min

Komende donderdag wordt in museum SCHUNCK in Heerlen de tentoonstelling Basquiat: The Artist and his New York Scene door koningin Máxima geopend. In het weekend van 2 en 3 februari gaat de expositie open voor publiek met een feestelijk programma. Dit meldt SCHUNCK.

SCHUNCK brengt de Europese première van een onverteld verhaal naar Heerlen, namelijk dat van de jonge Jean-Michel Basquiat (1960 – 1988) en zijn tijdgenoten uit het New York van de jaren 1978-1982. De tentoonstelling zoomt in op de ontwikkeling van Basquiat nog vóór hij doorbrak van straatkunstenaar van poëtische graffiti-teksten naar wereldster. Naast eigen werk is er ook kunst te zien van tijdgenoten waar Basquiat mee samenwerkte, zoals Keith Haring, Nan Goldin en Jenny Holzer.
 

Feestelijk openingsweekend

Het SCHUNCK Museum is op zaterdag 2 en zondag 3 februari geopend van 11.00 tot 17.00 uur. In de hal van het Glaspaleis is live muziek en bezoekers kunnen deelnemen aan diverse rondleidingen, waaronder ook langs de Heerlense Murals. Op 3 februari hebben bezoekers met een geldig museumticket en reservering, vrij toegang tot de lezing door Alexis Adler (fotograaf en ex-geliefde van Basquiat) en Nora Burnett (curator Basquiat before Basquiat: East 12th Street 1979-1980, samengesteld door het Museum of Contemporary Art Denver). In het museum kan men de film Boom for Real bekijken. Jongeren die een kledinglijn ontwierpen geïnspireerd op de kunst van Basquiat presenteren het resultaat onder de titel 100% Basquiat. En voor kinderen is er een speciaal programma in de vorm van de museumtas.
 
De meeste activiteiten in het openingsweekend zijn vrij toegankelijk. Voor meer informatie, agenda en tickets is er een aparte website: basquiat.schunck.nl/.
 
Door: redactie Nationale Recreatiegids