Normal_spray__verf__blikken__graffiti__spuitbus

De wijk Heerlerbaan in Heerlen zit middenin een kunstzinnige transformatie. Langs de zijkanten van verschillende galerijflats verrijzen kunstwerken van zo’n 470 vierkante meter. Drie zijn er inmiddels klaar, zes zullen er nog komen. Dit meldt NRC Handelsblad.

Het zijn niet de eerste muurschilderingen die in Heerlen worden aangebracht. Sinds een jaar of vijf is de Zuid-Limburgse stad in de ban van deze kunstvorm in de openbare ruimte, die de stad visueel moet verlichten. Na het sluiten van de mijnen in de regio, zo’n vijftig jaar geleden, werd de stad jarenlang gekenmerkt door grauwheid. Inmiddels zijn er enkele tientallen zogeheten murals te zien. De coördinatie van het project is in handen van Stichting Street Art. Volmar Delheij, secretaris van de stichting: "De straatkunst bezorgt Heerlen weer kleur op de wangen. De werken moeten zorgen voor nieuwe energie en trots. Voorlopig lijkt dat te werken. Uit onderzoek blijkt dat 76 procent van de Heerlenaren de muurschilderingen beschouwt als een verrijking voor de stad."

Op dat fundament schildert de stichting verder. Terwijl het enorme project in Heerlerbaan nog voltooid moet worden, is een nieuw plan al volop in voorbereiding. Aan de noordkant van de stad zal een complex met 229 appartementen worden aangepakt. Hierbij werken Spaanse kunstenaars samen met de bewoners van het gebouw. Extra bijzonder: het hele complex zal hierbij beschilderd worden, van de zijgevels tot aan de balkons.

Voor een overzicht van de muurschilderingen in Heerlen, zie https://streetartheerlen.nl/ .

Door: redactie Nationale Recreatiegids