Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Dierentuinen moeten mee met de tijd

Door Nationale Recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Dierentuinen moeten mee met de tijd / Foto: "Diergaarde Blijdorp -- Feeding Giraffes" door Craig Booth
Dierentuinen in het land zijn steeds meer bezig met het aanbrengen van veranderingen in het park en in de koers van het park. Het besef dat grotere verblijven, meer ruimte voor educatie en welzijn van de dieren nodig zijn beginnen bij dierentuinen door te sijpelen. Aan de ene kant wordt dit door het publiek gevraagd, maar aan de andere kant komt het ook door nieuwe regels, meldt NOS.

Een aantal dierentuinen heeft al veranderingen doorgevoerd. Zo hebben de leeuwen in Artis Amsterdam sinds een maand een groter verblijf en kondigde Diergaarde Blijdorp in Rotterdam vorige week aan dat zij van koers veranderen. Zij zouden meer investeren in natuurherstel en soortbehoud.

Volgens de directeur van Diergaarde, Erik Zevenbergen, gaat het daarentegen niet alleen om soortbehoud. Hij stelt dat de dierentuin goed in staat is om een reservepopulatie te onderhouden, ‘maar er moet een hoger doel zijn’. Volgens hem is dat het terugkeren van de dieren.

Terwijl die dieren in Nederland zijn, moeten ze natuurlijk ook een goede leefomgeving hebben. Daar wil Diergaarde ook in investeren. In de plannen van het dierenpark staat onder andere een vergroting van de leefruimte voor de olifanten.

Niet van deze tijd

Maarten Reesink, die colleges geeft aan de Universiteit van Amsterdam over mens-dierstudies, stelt dat dierentuinen momenteel in de transitieperiode zitten. Verblijven zijn de afgelopen decennia al vergroot en dit lijkt een doorzettende trend te zijn.

Maar volgens Reesink hebben dierentuinen ook weinig keuze. Zij worden namelijk door bezoekers en werknemers aangespoord om deze verandering door te voeren. Dat komt volgens Reesink onder andere door de verbeterde educatie over dieren, zoals de vele natuurdocumentaires die tegenwoordig te zien zijn.

Van binnenuit

Niet alleen bezoekers leggen druk op de verandering van de dierentuinen. Ook dierentuinorganisaties voeren die druk op. De regels voor dierentuinen worden steeds verder aangescherpt.

Reesink stelt dat dierentuinen in een spagaat zitten. Zij moeten de verblijven van de dieren vergroten voor het welzijn, maar de bezoekers willen natuurlijk ook dat zij de dieren zo goed mogelijk kunnen zien. “Je zou kunnen zeggen dat dierentuinen op eieren lopend veranderen”, aldus Reesink.

Niet alleen een dierentuin

Steeds meer dierentuinen kijken door deze veranderingen ook naar de functie van het uitzette van dieren. Blijdorp investeert bijvoorbeeld in natuurherstel in de leefomgeving van de rode panda in Nepal. Dat doet de dierentuin door land aan te kopen. 

06 december '23 (11:35)

Dierentuin vaker verkozen boven pretpark dankzij educatief aspect

Nederlanders vinden het steeds belangrijker om een educatief aspect toe te voegen aan hun dagje uit. Daarom kiezen ze tegenwoordig vaker voor een dierentuin dan voor een pretpark. Dierentuinen spelen namelijk handig in op de kennisbehoefte van hun bezoekers. Dat geldt voor de kleinste bezoekers, maar ook voor volwassenen die graat willen leren. Uit onderzoek van Hendrik Beerde Brand Consultancy blijkt dat Safaripark Beekse Bergen, Artis en Burgers’ Zoo de kennisbehoefte het beste invullen. Madurodam domineerde de afgelopen vijf jaar, maar die staat inmiddels op plek vier. Dit meldt Hendrik Beerda Brand Consultancy. 

05 december '23 (11:54)

Beekse Bergen legt laatste hand aan nieuw evenement Light Safari

De afgelopen dagen is Safaripark Beekse Bergen druk bezig met het leggen van de laatste loodjes aan de Light Safari, het grootste licht-event van de Benelux. Tijdens het evenement is het park in de avonduren versierd met allerlei grote lichtgevende dieren. Dat meldt Beekse Bergen.

05 december '23 (11:29)

Walibi Holland niet blij dat bezoekcijfers openbaar zijn

Tijdens een personeelsfeest is aan bod gekomen hoeveel bezoekers Walibi Holland het afgelopen seizoen heeft ontvangen, liet Looopings afgelopen zondag weten. Het bezoekersaantal lag boven 900.000, vertelde de directrice Mascha Taminiau toen. Nu meldt Omroep Flevoland dat het attractiepark niet stond te springen om de cijfers bekend te maken.

05 december '23 ( 9:44)

3FM-dj Luc gaat urenlang ritjes maken in Walibi-achtbaan

Het wordt een achtbaanrit die niet alleen de zintuigen prikkelt. Ook gaat 3FM-dj Luc hiermee de strijd aan tegen ALS. Op woensdagavond 6 december gaat de diskjockey zich samen met een aantal luisteraars opsluiten in een achtbaan in Walibi Holland. Deze uitdaging is onderdeel van de Lock Me Out! – actie van Stichting ALS Nederland voor 3FM Serious Request. Het Glazen Huis staat van 17 tot en met 24 december op de Grote Markt in Nijmegen om aandacht te vragen voor de ziekte ALS, meldt Stichting ALS.

04 december '23 (12:50)

Bouw nieuw attractiepark Bommelwereld in volle gang

De werkzaamheden aan het nieuwe attractiepark Bommelwereld in Groenlo zijn volop aan de gang. Er is de afgelopen maanden hard gewerkt om een grote attractiehal van 9.000 vierkante meter aan te leggen. In het attractiepark krijgen de verhalen van Olivier B. Bommel en Tom Poes de hoofdrol, meldt Omroep Gelderland.

04 december '23 (11:53)

Efteling gaat samenwerking aan met Videoland en RTL

RTL en Videoland gaan samenwerken met de Efteling. Op het streamingplatform is vanaf maandag onder meer een aparte Efteling-omgeving verschenen waar alle programma's gebaseerd op het pretpark te vinden zijn. RTL & Videoland breiden die omgeving nog verder uit met speciaal gemaakte programma's, zoals de serie Wonderlijk Sprookjes.

04 december '23 (10:08)

Onderzoek: Efteling tijdens de coronapandemie voorgetrokken door de gemeente

De coronacrisis heeft een grote impact gehad op ondernemend Nederland. Om die gevolgen zoveel mogelijk in te perken zijn er regels opgesteld waar bedrijven gebruik van konden maken of zich aan moesten houden. Dat gold dus ook voor attractiepark De Efteling. Maar uit een recent onderzoek blijkt dat de gemeente Loon op Zand creatief bezig is geweest met de coronaregels met betrekking tot de Efteling. Dat meldt Omroep Brabant.

01 december '23 (15:35)

Magisch Maastricht geopend met nieuwe attracties

Vanaf vandaag kan je in Maastricht weer terecht voor het winterse evenement Magisch Maastricht. Hier worden dagelijks verschillende winterse activiteiten georganiseerd, kun je rondstruinen op de kerstmarkt en genieten van een hapje en drankje. Dit jaar zullen er ook nieuwe attracties aanwezig zijn op het evenement, zo meldt de Limburger.

29 november '23 (10:04)

Grafzerk Kate Bush krijgt geen plekje in nieuwe spookbos Efteling

De grafzerk van zangeres Kate Bush keert niet terug in Danse Macabre, het nieuwe 'spookbos' van pretpark De Efteling. Dat heeft een woordvoerder woensdag gemeld. Het nieuwe 'griezelgebied' opent de deuren in het najaar van 2024 op de plek waar het oude Spookslot stond. De grafzerk van Kate Bush maakte deel uit van die oude attractie.

28 november '23 (13:00)

Dj-duo Showtek geeft Efteling-componist credit, pretpark tevreden

Dj-duo Showtek gaat overleden Efteling-componist Ruud Bos een vermelding geven als mede-componist van het nummer Shine. Dat laat De Efteling dinsdag weten, nadat er contact is geweest met het management van Showtek. Een muzieklijn in het nieuwe lied van Showtek vertoonde grote overeenkomsten met de muziek van de Efteling-attractie Villa Volta.