Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Ook in Warnsveld moet camping wijken voor luxe vakantiehuizen

Door Nationale Recreatiegids
schedule 10 min
location_on [xx]km
Ook in Warnsveld moet camping wijken voor luxe vakantiehuizen / Foto "Stacaravan Camping La Sirène - panoramio" door E v Schoonhoven
Nu het zomerseizoen écht ten einde is, trekken de campinggasten van Camping Warnsveld weer terug naar hun huis. Maar of zij volgend jaar weer terug kunnen komen, moet nog blijken. Mensen met een stacaravan op de camping hebben te horen gekregen dat zij volgend jaar niet meer op het terrein kunnen staan. De reden: er komen luxe vakantiewoningen, meldt Omroep Gelderland.

Naast de campingplekken was er op de camping ook ruimte voor vijftig stacaravans. Eén van hen is Fred Koebergen. Hij zegt dat de helft van de vaste gasten inmiddels hun spullen heeft ingepakt en zijn vertrokken. Anderen doen hun chalet in de verkoop, vanwege hun leeftijd of omdat ze op zoek zijn naar een nieuwe locatie. Koebergen is niet van plan om zijn spullen te pakken.

Nieuwe eigenaar

Koebergen reist in de zomermaanden graag af naar de camping in de gemeente Zutphen. Dat doet hij al vanaf 1998. Eerst met een tourcaravan, in 2007 kocht hij samen een chalet.

De nieuwe eigenaar, Yoko Village, stuurde pas geleden een mail naar hem en anderen at zij hun plek op 31 december moeten opleveren. Koebergen vindt dat raar, want hij stelt dat zij nog niet officieel eigenaar zijn van de camping. “En er is een opzegtermijn van een jaar, dus dat klopt ook niet”, aldus de chaleteigenaar. Hij richt samen met andere vaste gasten een stichting op. Zij worden gesteund door de landelijke werkgroep Recreanten Recht.

Ook krijgen de vaste gasten steun van Heidi Bouhlel, Statenlid voor de SP in Noord-Holland. Zij stelt dat er alleen een vergunning kan worden vrijgegeven op het moment dat er een concreet en haalbaar plan op tafel ligt. Pas dan kan de eigenaar ook de huur opzeggen. Ze stelt dat de gasten hierdoor onnodige druk op zich krijgen, terwijl nog niet duidelijk is of de plannen van Yoko Village wel door kunnen gaan.

Kavels

Yoko Village heeft gereageerd. Die stelt dat de mensen niet na 31 december op de kampeerplaats kunnen blijven. Volgens Ronit Aizenberg Kurz, die spreekt namens Yoko Village, is de camping gekocht zonder de chalets. “Bovendien heeft de huidige eigenaar de recreanten al geïnformeerd dat zij zouden moeten vertrekken bij een overname.”

Ze vindt dat stacaravans niet in het concept van Yoko Village passen. Op de locatie moeten zestig huisjes uit de grond worden gestampt. Daar worden kavels verkocht, wat in eerste instantie gebeurt aan mensen die investeren in Yoko Village Zutphen. Een kavel zal naar verwachting zo’n 140.000 euro kosten.

Als alle investeerders tevreden zijn, kunnen anderen een stukje grond kopen om daar een vakantiewoning te bouwen. Eigenaren van de huisjes kunnen zelf bepalen of zij hier vakantie willen vieren of de woning gaan verhuren.

Hip recreatieoord

Naast kavels moeten er ook hippe tipitenten en cabines op het terrein komen te staan. Yoko Village wil in juni 2024 haar eerste gasten ontvangen. Tussen nu en drie jaar moeten daar een sportschool, zwembad, yogaruimte, restaurant, werkruimte en wellness aan toegevoegd worden.

Betaalbare campings

Volgens de huidige eigenaren kan de 62 jaar oude camping niet voortgezet worden in de huidige vorm. De huidige eigenaar wil graag met pensioen. Daar is hij al acht jaar mee bezig, ‘dus iedereen wist ook dat dit er aan zat te komen’.

Ook Koebergen beaamt dit. Wel zegt hij dat hij en de andere vaste gasten niet op de hoogte waren van deze specifieke plannen. Hij wil de huidige eigenaar niet in de weg zitten en gunt hem zijn pensioen. Wel gaan zij de strijd aan met Yoko Village. Zij willen in ieder geval nog een jaar blijven.

Betaalbare campings verdwijnen uit de regio, vreest de lokale politiek. De plannen voor de camping zijn naar alle waarschijnlijkheid niet voor iedereen betaalbaar.

Het lijkt een trend dat campings plaats moeten maken voor luxe vakantiewoningen. Kortgeleden bleek ook dat de campings in Petten en Buren worden omgebouwd tot luxe vakantieparken.

29 november '23 (10:32)

Overleden man in arbeidsmigrantenhotel stierf aan natuurlijke dood

Zondagavond werd een man dood aangetroffen in een arbeidsmigrantenhotel in Wolphaartsdijk. In eerste instantie werd een vrouw, die ook in het hotel verblijft, als verdachte aangehouden. Nu blijkt dat de man aan een natuurlijke dood is overleden. De vrouw is inmiddels vrijgelaten, meldt Omroep Zeeland.

28 november '23 (11:18)

‘Permanente bewoning vakantieparken levert weinig woonruimte op’

Als het aan de landelijke politiek ligt, wordt het straks makkelijker om een vakantiepark om te bouwen naar een woonwijk. Maar heeft dat daadwerkelijk een voordelig effect op de woningmarkt en -ruimte? Programmamanager Rob van den Hazel van programma Vitale Vakantieparken op de Veluwe vertelt hierover. Dat meldt Binnenlands Bestuur.

27 november '23 (11:23)

Buurt stapt naar rechter om asielopvang Van der Valk in Uden tegen te houden

Het plan van het Van der Valk-hotel in Uden om vanaf begin december 300 asielzoekers op de te vangen valt niet bij iedereen even goed. Een groep buurtbewoners gaat via de rechter proberen om de opvang tegen te houden. Dat doen zij door middel van een kort geding. Volgens de bewoners is het besluit ‘gepruts van de gemeente’, meldt Brabants Dagblad.

27 november '23 ( 8:55)

Dode in arbeidsmigrantenhotel Wolphaartsdijk, vrouw opgepakt

In een arbeidsmigrantenhotel in het Zeeuwse Wolphaartsdijk is zondag rond 19.00 uur een dode man gevonden. Een vrouw, die eveneens in het hotel aan de Lepelstraat verblijft, is aangehouden. Haar betrokkenheid bij de dood van de bewoner wordt onderzocht, meldt de politie.

23 november '23 (14:27)

Flinke brand uitgebroken in chalet op vakantiepark in Vierhouten

Na een flinke brand in een chalet op vakantiepark Samoza in Vierhouten, is deze onbewoonbaar verklaard. Gelukkig zijn andere chalets in de buurt bespaard gebleven. Dit meldt De Stentor. 

22 november '23 ( 9:58)

Aanvraag voor bungalowpark met 300 woningen bij Willemstad ingediend

De projectontwikkelaar SVE Group heeft een aanvraag voor een vergunning ingediend bij de gemeente Moerdijk. Het bedrijf wil op de plek van camping Bovensluis bij Willemstad een bungalowpark aanleggen. Deze krijgt ruim 300 recreatiewoningen, meldt BN de Stem.

21 november '23 (11:05)

Het Rijk bepaalt of er permanent gewoond mag worden op vakantieparken

Aanvragen bij de gemeente om een vakantiepark om te vormen naar een woonwijk worden vaak niet goedgekeurd. Maar daar kan verandering in komen. Als het aan de Tweede Kamer ligt wordt het straks gemakkelijker om permanent in een vakantiehuis te wonen. Zelfs als de gemeente het daar niet mee eens is, meldt de Stentor.

20 november '23 (10:40)

Brand legt chalet bij Emst volledig in de as

Zaterdagnacht moest de brandweer in Emst uitrukken voor een schoorsteenbrand in een chalet. Toen de hulpdiensten arriveerden sloegen de vlammen al uit het dak. Van het chalet is niets meer over, meldt de Stentor.

17 november '23 ( 8:50)

Excuses en geld voor hoteliers die lang wachtten op geld Booking

Booking.com is door het stof gegaan tegenover gedupeerde hoteliers en andere verhuurders van vakantieverblijven die maandenlang op hun geld moesten wachten. Door problemen na een systeemupgrade afgelopen zomer kregen veel partners van het oorspronkelijk Nederlandse internetbedrijf lange tijd niet het geld dat hun gasten via de boekingssite hadden betaald. Partners die meer dan 21 dagen hebben moeten wachten op hun geld krijgen deze maand een vergoeding, die begint bij een bedrag van 50 euro.

15 november '23 (10:12)

Vakantiepark in Akkrum heeft plannen voor grote uitbreiding

Er staan grote plannen op de agenda van recreatiepark Tusken de Marren in het Friese Akkrum. Het park moet straks vier keer zo groot worden als dat het nu is. Dan staan er ook drie keer zoveel huisjes als nu. Dat meldt de Leeuwarder Courant.