Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Ook in Warnsveld moet camping wijken voor luxe vakantiehuizen

Door Nationale Recreatiegids
schedule 10 min
location_on [xx]km
Ook in Warnsveld moet camping wijken voor luxe vakantiehuizen / Foto "Stacaravan Camping La Sirène - panoramio" door E v Schoonhoven
Nu het zomerseizoen écht ten einde is, trekken de campinggasten van Camping Warnsveld weer terug naar hun huis. Maar of zij volgend jaar weer terug kunnen komen, moet nog blijken. Mensen met een stacaravan op de camping hebben te horen gekregen dat zij volgend jaar niet meer op het terrein kunnen staan. De reden: er komen luxe vakantiewoningen, meldt Omroep Gelderland.

Naast de campingplekken was er op de camping ook ruimte voor vijftig stacaravans. Eén van hen is Fred Koebergen. Hij zegt dat de helft van de vaste gasten inmiddels hun spullen heeft ingepakt en zijn vertrokken. Anderen doen hun chalet in de verkoop, vanwege hun leeftijd of omdat ze op zoek zijn naar een nieuwe locatie. Koebergen is niet van plan om zijn spullen te pakken.

Nieuwe eigenaar

Koebergen reist in de zomermaanden graag af naar de camping in de gemeente Zutphen. Dat doet hij al vanaf 1998. Eerst met een tourcaravan, in 2007 kocht hij samen een chalet.

De nieuwe eigenaar, Yoko Village, stuurde pas geleden een mail naar hem en anderen at zij hun plek op 31 december moeten opleveren. Koebergen vindt dat raar, want hij stelt dat zij nog niet officieel eigenaar zijn van de camping. “En er is een opzegtermijn van een jaar, dus dat klopt ook niet”, aldus de chaleteigenaar. Hij richt samen met andere vaste gasten een stichting op. Zij worden gesteund door de landelijke werkgroep Recreanten Recht.

Ook krijgen de vaste gasten steun van Heidi Bouhlel, Statenlid voor de SP in Noord-Holland. Zij stelt dat er alleen een vergunning kan worden vrijgegeven op het moment dat er een concreet en haalbaar plan op tafel ligt. Pas dan kan de eigenaar ook de huur opzeggen. Ze stelt dat de gasten hierdoor onnodige druk op zich krijgen, terwijl nog niet duidelijk is of de plannen van Yoko Village wel door kunnen gaan.

Kavels

Yoko Village heeft gereageerd. Die stelt dat de mensen niet na 31 december op de kampeerplaats kunnen blijven. Volgens Ronit Aizenberg Kurz, die spreekt namens Yoko Village, is de camping gekocht zonder de chalets. “Bovendien heeft de huidige eigenaar de recreanten al geïnformeerd dat zij zouden moeten vertrekken bij een overname.”

Ze vindt dat stacaravans niet in het concept van Yoko Village passen. Op de locatie moeten zestig huisjes uit de grond worden gestampt. Daar worden kavels verkocht, wat in eerste instantie gebeurt aan mensen die investeren in Yoko Village Zutphen. Een kavel zal naar verwachting zo’n 140.000 euro kosten.

Als alle investeerders tevreden zijn, kunnen anderen een stukje grond kopen om daar een vakantiewoning te bouwen. Eigenaren van de huisjes kunnen zelf bepalen of zij hier vakantie willen vieren of de woning gaan verhuren.

Hip recreatieoord

Naast kavels moeten er ook hippe tipitenten en cabines op het terrein komen te staan. Yoko Village wil in juni 2024 haar eerste gasten ontvangen. Tussen nu en drie jaar moeten daar een sportschool, zwembad, yogaruimte, restaurant, werkruimte en wellness aan toegevoegd worden.

Betaalbare campings

Volgens de huidige eigenaren kan de 62 jaar oude camping niet voortgezet worden in de huidige vorm. De huidige eigenaar wil graag met pensioen. Daar is hij al acht jaar mee bezig, ‘dus iedereen wist ook dat dit er aan zat te komen’.

Ook Koebergen beaamt dit. Wel zegt hij dat hij en de andere vaste gasten niet op de hoogte waren van deze specifieke plannen. Hij wil de huidige eigenaar niet in de weg zitten en gunt hem zijn pensioen. Wel gaan zij de strijd aan met Yoko Village. Zij willen in ieder geval nog een jaar blijven.

Betaalbare campings verdwijnen uit de regio, vreest de lokale politiek. De plannen voor de camping zijn naar alle waarschijnlijkheid niet voor iedereen betaalbaar.

Het lijkt een trend dat campings plaats moeten maken voor luxe vakantiewoningen. Kortgeleden bleek ook dat de campings in Petten en Buren worden omgebouwd tot luxe vakantieparken.

19 juli '24 (10:21)

Over paar weken beslist Moerdijk over vakantiepark Bovensluis in Willemstad

De aanvraag loopt al enige tijd, maar over een paar weken moet er meer duidelijkheid komen over de mogelijke transformatie van de voormalige camping Bovensluis in Willemstad. De SVE Group wil hier een bungalowpark van maken. De gemeente Moerdijk heeft aangegeven voor 8 augustus een beslissing over de aanvraag van de projectontwikkelaar te maken, meldt Eindhovens Dagblad.

18 juli '24 (12:08)

Raad van State ziet geen problemen met acht grote vakantievilla’s Exloo

Ondanks dat de vergunning voor de bouw van acht vakantievilla’s op Landal PUUR in Exloo afwijkt van de verordening, is deze terecht afgegeven door de gemeente Borger-Odoorn. Dit oordeelt de Raad van State. Een omwonende had hierover aanhoudend geklaagd, maar krijgt dus geen gelijk. Dit meldt RTV Drenthe. 

17 juli '24 (11:22)

Campings in Drenthe positief over bezetting tijdens zomervakantie

Vanaf dit weekend zal het drukker worden op Drentse campings, met de start van de vakantie in regio noord. Uit een rondgang van RTV Drenthe onder campings in de provincie blijkt dat ondernemers overwegend positief zijn over de bezettingsgraad van hun campings.

17 juli '24 (10:07)

Twee jaar later staat camping Hanestede voor twee keer het bedrag weer te koop

De ambitieuze plannen die de campingeigenaar voor ogen had blijken lastiger uit te voeren dan gedacht. Het klonk vooruitstrevend: een natuurpark met moestuinen en een voedselbos. Maar toch staat de camping weer te koop. Ditmaal wel voor een iets hoger bedrag, meldt Omroep Friesland.

15 juli '24 (11:28)

Nieuw Landal vakantiepark geopend: Landal Landgoed Bourtange

Landal Greenparks heeft een nieuw vakantiepark geopend. Deze is gelegen in Oost-Groningen op Landgoed Bourtange, in de gemeente Westerwolde. Afgelopen vrijdag kwamen de eerste gasten naar Landal Landgoed Bourtagne. Op het park staan 143 vakantiewoningen, melden Landal Greenparks. 

15 juli '24 (10:00)

Dak van zwembad op vakantiepark van Peter Gillis in Baarlo stort in

Vrijdagmiddag heeft het dak van het zwembad op het vakantiepark De Berckt in het Limburgse Baarlo het begeven. Dit park hoort bij de Oostappen Groep, waarvan televisiebekendheid Peter Gillis momenteel nog de eigenaar is. De oorzaak van de instorting is niet bekend, meldt Hart van Nederland.

12 juli '24 (12:20)

HISWA: ‘Binnenlandse vakantie onbetaalbaar door btw-verhoging’

Vorig jaar is volgens onderzoek van het CBS 19 procent van de Nederlanders niet op vakantie gegaan. De belangrijkste reden is dat zij vanwege onvoldoende geld thuis bleven. Dan zou een vakantie in eigen land een optie kunnen bieden. Dat wordt met de btw-verhoging van 9 naar 21 procent op verblijfsrecreatie het probleem alleen maar erger maken, stelt branchevereniging HISWA-RECRON: “Deze btw-verhoging raakt voornamelijk mensen met een lager inkomen, waardoor vakanties voor een groter deel van de Nederlandse samenleving onbetaalbaar worden.” Dat meldt HISWA-RECRON.

12 juli '24 (11:25)

ANVR: meer vakantieboekingen eerste helft 2024

Nederlanders zoeken vanwege het slechte weer dit jaar veel vaker de zon op. Reisbranchevereniging ANVR zag het aantal boekingen de eerste helft van dit jaar met 6 procent stijgen.

11 juli '24 (11:40)

Run op vakantiehuizen lijkt nu echt voorbij

Het lijkt erop alsof de vakantiehuizenkoorts, die in de coronapandemie ontstond, nu echt voorbij is. Nadat de NVM in juni al berichtte dat het aantal verkochte vakantiehuizen dit jaar fors terugliep, hebben ook het Financieel Dagblad en het Kadaster een onderzoek uitgebracht over de vakantiewoningenmarkt. Met een totale transactiewaarde van 900 miljoen euro was de waarde vorig jaar zo’n 30 procent lager dan in 2022, toen het op 1,1 miljard euro stond. Dat meldt PropertyNL.

11 juli '24 ( 9:53)

Na fusie Roompot en Landal blijft er één mascotte over

De twee fuserende vakantieparken Landal en Roompot hebben gekozen voor Koos Konijn als leidende mascotte. Zij zeggen echter nog niet helemaal vaarwel tegen Bollo de Beer.