Eigenaren vakantiewoningen Domburg: rem op groei geen optie

Door Redactie Nationale Recreatiegids
4 min
De Zeeuwse badplaats Domburg heeft te maken met een groeiend aantal toeristen dat het stadje aandoet. Dat leidt tot steeds meer overlast. Maar eigenaren van vakantiewoningen vinden niet dat dat aan hen ligt. De gemeente start binnenkort met een enquête om te peilen hoe de bevolking erover denkt. Dit meldt de NOS.
De enquête maakt onderdeel uit van een onderzoek naar de gevolgen van toerisme in Domburg, dat in oktober al werd aangekondigd. Ko Jan Provoost van de Stadsraad zij toen al tegen Omroep Zeeland dat het probleem schuilt in de tijdspanne van het toeristenseizoen: "Vroeger waren er alleen toeristen van mei tot september, nu zijn ze er het hele jaar. Wil je het karakter van een familiebadplaats behouden, dan moet er echt wat gebeuren."
 

"Je moet meegroeien"

 
Ondernemers zien dat nu ook, al vinden ze een rem op de groei van vakantiewoningen niet nodig. Integendeel: "Je moet meegroeien", stelt Wouter Goedman, die zes Airbnb-woningen heeft in Zoutelande – een aantal dat later dit jaar wordt uitgebreid naar 24. Volgens hem zijn het eerder de dagjesmensen die voor overlast zorgen, met name op het gebied van parkeren. Janine de Visser, eigenaresse van vakantiehuis Klein Kwistegelt, erkent dat er weliswaar veel toerisme is, maar ziet daar toch vooral het grote voordeel van in: "Toerisme brengt voor ons echt geld in het laatje."
 

Enquête

 
Om nu een goed beeld te krijgen hoe er over toerisme wordt gedacht onder de lokale bevolking, start de gemeete Veere begin deze maand een enquête  onder 5.200 huishoudens. "We hopen zo behalve cijfers ook gevoel te krijgen", aldus wethouder Bert van Halderen. "We hebben veel te danken aan toerisme, dus laten we er blij mee zijn. Maar de authenticiteit van die dorpjes moet blijven."
 
Door: Nationale Recreatiegids