Normal_strand_domburg

De toename van het aantal toerisme zet niet alleen in Amsterdam de verhoudingen op scherp. Ook in het Zeeuwse Domburg gebeurt dit. Voor veel inwoners van de badplaats zijn de toeristen een vloek en een zegen tegelijk. Dit meldt Omroep Zeeland.

Domburg heeft te maken met het klassieke dilemma van iedere woonplaats die ook trekpleister is: veel inwoners verdienen geld aan het toerisme, én ervaren er de overlast van. Volgens Ko Jan Provoost van de Stadsraad in begint de situatie in Domburg zo langzamerhand onhoudbaar te worden: "Vroeger waren er alleen toeristen van mei tot september, nu zijn ze er het hele jaar. Wil je het karakter van een familiebadplaats behouden, dan moet er echt wat gebeuren. Domburg vergrijst, want jongeren en starters komen moeilijk aan een woning. Ze trekken weg uit Domburg en dat is niet voor studie of werk, want ze verhuizen naar Aagtekerke, drie kilometer verderop. Dat heeft te maken met de huizenprijzen en de beschikbaarheid van woningen voor jongeren. Die woningen gaan nu allemaal op de een of andere manier naar toeristen." Net als in Amsterdam is Airbnb ook in Domburg  een steeds dominantere speler op de markt van vakantieverhuur.

Vanuit de gemeente Veere, waar Domburg onder valt, is inmiddels aangekondigd dat er begin volgend jaar een onderzoek komt naar de gevolgen van de toeristen. De eerste resultaten daarvan zijn te verwachten in het najaar van 2019. Daarna komt er een plan van aanpak. Provoost: "Het belangrijkste is dat het karakter van Domburg blijft zoals het nu is."

Door: redactie Nationale Recreatiegids