Recordaantal mollen bij jaarlijkse Mollentelling

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
Afgelopen weekend kon heel Nederland op zoek naar de mol. Niet vanaf de bank maar lekker naar buiten de natuur in. Vijf jaar op rij organiseert de Zoogdiervereniging met tuintelling.nl, waarneming.nl en Vroege Vogels de Mollentelling. De waarnemingen gingen door het dak. Ruim 4800 tellers gaven bijna 68.000 waarnemingen door. Dit meldt Vroege Vogels. 

Dat het hier om een record gaat voor 2023 gaat blijkt uit een vergelijking met de cijfers van 2022. In 2022 waren er 2100 mensen die ruim 17500 waarnemingen van onder andere molshopen doorgaven. Mogelijke verklaringen voor de enorme stijging kunnen de gunstige weersomstandigheden zijn van afgelopen weekend. In Limburg werden de meest waarnemingen doorgegeven en daarmee staan zij dit jaar aan kop met 120 tellingen! Gelderland gaat voor een tweede plek met 116 tellingen gevolgd door Zuid-Holland met 109. Provincie Flevoland wordt bij deze uitgedaagd om volgend jaar records te breken, want zij hadden de minste waarnemingen: 17.

Rol van de mol

Hoe meer we leren over de mol, hoe beter we met de mol leren samenleven. De mol heeft een hele nuttige functie: de mol zorgt met het gangenstelsel voor een goede beluchting van de grond en voor een betere drainage. Daarnaast eten mollen slakken en larven van (schadelijke) insecten. Een andere reden om de mol met rust te laten is dat in veel gevallen een andere mol de lege plek inneemt. Als je geduldig wacht tot een mol klaar is met het graven van zijn gangenstelsel, is de kans groot dat het daarna rustiger wordt qua aantal molshopen.

Door: Nationale Recreatiegids