Camptoo: ‘We zijn met z’n allen ons land aan het herontdekken’

Door Redactie Nationale Recreatiegids
7 min
De zomervakantie is begonnen en normaal gezien betekent dat een trektocht naar het zuiden. “Maar deze zomer gaan we vooral ons eigen land herontdekken”, weet Martijn Peeters, oprichter van Camptoo. “De Nederlandse vakantieganger maakt van de nood een deugd.”
Het wordt een gekke zomer, vol onzekerheden. Maar een ding is wél zeker: de kampeerder trekt eropuit, op zoek naar ruimte en natuur, weg van de thuisisolatie. “De campers en caravans zijn dan ook niet aan te slepen”, vertelt Peeters, oprichter van Camptoo, het grootste camper- en caravandeelplatform van Nederland. “Iedereen wil er even tussenuit, om de vrijheid opnieuw te ervaren.”
 

‘Van de nood een deugd maken’

 
Uit de tienduizenden overnachtingen die via het deelplatform geboekt werden, blijkt dat de meeste camperhuurders deze zomer in Nederland blijven. “Veertig procent gaat dit jaar op vakantie in eigen land, vorig jaar was dat nog dertig procent. Dat is in lijn met de verwachtingen van het NBTC, het Nederlandse toerismebureau, dat voorspelde dat 2 op de 5 vakantiegangers deze zomer niet de grens over gaat.”
“En dat is te begrijpen. Sommige EU-vakantielanden ontvangen bezoekers met open armen, zij het met hun eigen spelregels, andere houden hun deuren voorlopig nog gesloten. Veel kampeerders kiezen er daarom voor om deze zomer hun eigen land te herontdekken, om van de nood een deugd te maken.”
 

Friesland, Drenthe en Zeeland populair

 
Welke binnenlandse bestemmingen zoal in trek zijn? “Veel huurders geven aan naar Friesland te rijden, maar ook Drenthe en Zeeland zijn veel genoemde plekken. En ook het Waddeneiland Texel is een goed en gewild alternatief voor een zomer in het Zonnige Zuiden.” 
 
Frankrijk, het ultieme vakantieland, levert om die reden ten gunste van Nederland bezoekers in. “Vorig jaar trok een op de vijf vakantiegangers naar het zuiden”, vertelt Peeters, “Deze zomer is dat nog maar een op de vijf.” Ook België en Italië moeten het doen met minder bezoekers. Van de vele duizenden camperaars die in een deelcamper of -caravan op pad gaan, gaat respectievelijk 2 en 3 procent naar die landen. “Terwijl beide vorige zomer nog goed waren voor 6 procent van het totaal aantal boekingen.”
 

‘Tof dat we met z’n allen ons eigen land herontdekken’

 
Hoe het zit met andere kampeerbestemmingen? Buurland Duitsland kan onverminderd rekenen op 9 procent van de vakantievierders en ook Oostenrijk hoeft met 5 procent ten opzichte van vorig jaar niets in te leveren. 
“Ik vind het persoonlijk erg tof dat we met z’n allen ons eigen land gaan herontdekken”, concludeert Peeters. “Nederland is klein, maar hartstikke veelzijdig en met prachtige natuur. We gaan onze reizigers op de voet volgen en ik ben benieuwd of het naar meer smaakt.”
 
Door: Nationale Recreatiegids