Plannen om Amsterdamse Bos in te delen in plekken voor natuur, rust en activiteiten

Door Redactie Nationale Recreatiegids
5 min
Amsterdam en Amstelveen presenteren samen Bosplan 2020–2030: Onderweg naar 100 jaar Amsterdamse Bos. Jaarlijks komen er zo’n 6 miljoen bezoekers naar het Amsterdamse Bos, de geliefde groene oase tussen de hoofdstad en de slaapstad. Dat willen beide steden graag zo houden, en daarom komen ze met nieuwe plannen. we zo houden. Dit meldt de gemeente Amsterdam. 
Steeds meer mensen weten het Amsterdamse Bos te vinden. De nieuwe plannen moeten ervoor zorgen dat er ruimte blijft en nóg meer ruimte komt voor rust en de natuur. Bewoners van Amsterdam, Amstelveen en Aalsmeer kunnen tot 30 juli reageren op het plan, waarna het in de gemeenteraden van Amsterdam en Amstelveen wordt vastgesteld.
 

Amsterdamse Bos: plannen voor de komende tien jaar

 
Omdat het Amsterdamse Bos eigendom is van Amsterdam, maar vooral op grondgebied ligt van Amstelveen, gaan de twee gemeenten samenwerken. Amsterdam en Amstelveen willen in het Amsterdamse Bos de komende tien jaar meer aandacht voor bescherming van de natuur, natuureducatie, sport en de bereikbaarheid voor fiets en openbaar vervoer.
 

Amsterdamse Bos als grote 'stikstofopvanger'

 
Het Amsterdamse Bos is een belangrijk natuurgebied in de regio. In het Bos leven heel veel planten en dieren dankzij ecologisch beheer. De vele bomen in het Bos spelen een grote rol in het opvangen van stikstof. Om ook de toekomstige generaties van een gezond en groen Bos te laten genieten, wordt er allereerst gezorgd voor het beschermen en versterken van de natuurwaarde van het Bos.
 

Amsterdamse Bos: natuur, rust en activiteiten

 
Omdat in het Amsterdamse Bos steeds meer verschillende 'bos-gebruikers' zijn, is het idee om het Bos in te delen in plekken voor natuur, rust en activiteiten. Op die manier kunnen bijvoorbeeld honden in een bepaald gebied loslopen, zonder dat bosdieren en sporters er last van hebben. Ook komt er ruimte voor recreatie en activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan: een voedselbos, stadslandbouw, horeca, natuureducatie, hondenspeelplaatsen of ruimte om te sporten. Voor een betere bereikbaarheid van het Bos komen er toegankelijke entrees. Autogebruik wordt ontmoedigd.
 
Benieuwd naar alle plannen voor het Amsterdamse Bos? Je vindt ze hier.
 
Door: Nationale Recreatiegids