Nieuwe Waterliniepad in de race voor beste wandelroute van de Benelux

Door Redactie Nationale Recreatiegids
5 min
Het Nieuwe Waterliniepad is genomineerd als wandelroute van het jaar 2020 in Nederland, België en Luxemburg. Het Lange Afstand Wandelpad (LAW) van 350 kilometer werd afgelopen voorjaar in gebruik genomen en voert onder meer langs de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Dit meldt de provincie Utrecht. 
Met zijn 350 kilometer is het Nieuwe Waterliniepad ook meteen de langste route die meedingt naar de prijs. Het pad loopt in een ruime boog om Amsterdam, en leidt de wandelaar onder meer langs twee eeuwenoude verdedigingslinies: de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De route voert dwars door het stedelijk gebied van de Randstad (van Volendam via Haarlem, Utrecht en Gorinchem naar Dordrecht) maar de natuur is voortdurend aanwezig. Daarnaast volop vertegenwoordigd: forten en vestingstadjes.
 

Resultaat van brede samenwerking

 
Het realiseren van het Nieuwe Waterliniepad is het resultaat van een brede samenwerking tussen Wandelnet en de vier waterlinieprovincies Utrecht, Noord-Holland, Gelderland en Noord-Brabant. Daarbij zijn er tientallen vrijwilligers betrokken bij het wandelpad en verlenen Staatsbosbeheer en Routebureau Utrecht hun medewerking. 
 

Prijsuitreiking op 15 februari in Gent

 
Stichting Wandelnet heeft de route aangemeld, een onafhankelijke jury beoordeelt de route. Naast het Nieuwe Waterliniepad zijn er ook nog twee twee grensoverschrijdende paden in de race: het Gilbert van Schoonbekepad (ontwikkeld door de Wandelmaker) dat over een afstand van 244 kilometer van Antwerpen naar Veenendaal (bij Utrecht) loopt, en het Streek-Grote Route pad Waas- en Reynaertland, dat over 175 kilometer een wandelverbinding vormt tussen Lokeren in Oost-Vlaanderen naar Hulst in Zeeland. Op zaterdag 15 februari 2020, tijdens de eerste dag van de Fiets- en Wandelbeurs in Gent, reikt de jury de bijbehorende trofee uit aan de winnaar. Het juryrapport wordt dan ook bekendgemaakt.
 
Door: Nationale Recreatiegids