Met de in Bataviastad gekochte zwemkleding neem je straks een duik bij Bataviastrand

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
3 min
De provincie Flevoland is aan het kijken naar een inrichting van het Bataviastrand om hier een zwemlocatie van te maken. Zo wil de gemeente een zone aanleggen voor watersporters en een zone voor zwemmers. Daarmee is er vanaf 1 mei een strand voor recreanten, zwemmers en watersporters bij Lelystad. En een bijkomend voordeel: ben je je zwemkleding vergeten, dan kun je zo naar Bataviastad om daar goedkoop andere zwemkleding op de kop te tikken. Dat meldt provincie Flevoland.

In 2020 legde de provincie aan het begin van de Houtribdijk het Bataviastrand aan. Vanaf de opening hiervan had het de functie als watersportstrand met kitezone. Vanaf de aanleg heeft het strand een sterke aantrekkingskracht op recreanten en zwemmers. Hierdoor ontstonden gevaarlijke situaties, doordat zwemmers en watersporters door elkaar heen het strand en water gebruiken. Daarom is er na een onafhankelijk onderzoek besloten om een splitsing te maken zodat er een speciale zone is voor zwemmers en watersporters.

Inrichting strand als mogelijk zwemlocatie

Het Bataviastrand blijft een watersportstrand dat is aangewezen als potentiële zwemlocatie voor een proefperiode van twee jaar. Er komt een zonering voor recreanten en zwemmers en voor watersporters. Die zonering is te herkennen aan een gele boei en boeienlijn. Ook komt er een bufferzone in het gedeelte voor zwemmers waar het gevaarlijk is om te zwemmen. Na een positief advies van de Omgevingsdienst wordt het Bataviastrand op termijn officieel aangewezen als zwemlocatie. “Met de nieuwe inrichting streven wij naar een veilig strand waar bezoekers kunnen genieten. Het Bataviastrand blijft een watersportstrand, zwemmers zijn hier te gast.”