'Laat geldpotjes van gemeenten voor groene tuin niet liggen'

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
3 min
Veel mensen kunnen een beroep doen op de geldpotjes van gemeenten om hun tuin te vergroenen. Nederlanders met woningen, waarvan de tuinen volop zijn betegeld en het in de zomer snikheet is, of waar de tuin na een plensbui onder water staat, kunnen er goed aan doen om de subsidies van hun gemeenten te checken. Uit onderzoek van verzekeraar Centraal Beheer blijkt namelijk dat ruim de helft van de gemeenten in ons land hiervoor geldpotjes heeft. IVN Natuureducatie roept mensen daarom op om in actie te komen: voor de eigen gezondheid, maar natuurlijk ook voor de flora en fauna in tuinen.

De zomer komt er weer aan en hoewel mensen uitkijken naar de warme zomermaanden wordt het in tuinen vaak erg warm. Door tegels in de tuin kan de temperatuur flink oplopen. Door middel van meer groen kan je ervoor zorgen dat de temperatuur in je tuin weer een stukje aangenamer is. Het vervangen van tegels voor struikjes en bomen of klimplanten tegen de muur kunnen krachtige maatregelen zijn. Klimplanten kunnen een muur met zo’n 10 tot 15 graden verkoelen.

Versteende tuinen

Ongeveer een derde van de tuinen in Nederland zijn bijna volledig versteend. Het leidt tot flink hogere temperaturen in de tuinen, zeker als je het vergelijkt met de temperatuur in een bos. Die kan op een warme zomerdag zo’n twintig graden lager liggen dan in een versteende tuin.

Daarnaast krijgen we vaker te kampen met extreem weer, zoals harde regenval of hagelbuien. Bij heftige regenval kan het water in versteende tuinen niet goed worden afgevoerd. Gelukkig zien veel gemeenten in dat er wat moet gebeuren en verstrekken hier een subsidie voor. Daarom raadt de natuurorganisatie aan om de subsidieregelingen in jouw gemeente te checken, om te zien op welke manier je voordelig je tuin groener en koeler kunt maken.