Camping en natuurgebied op Vlieland deels onder water door regenval

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
2 min
De afgelopen winter kan worden gekenmerkt als druilerig, met veel neerslag. Vlieland weet dat als geen ander. Het eiland heeft nog steeds te kampen met de gevolgen van een hoog grondwaterpeil. Zo staan niet alleen een aantal fietspaden onder water, maar kampt ook camping Stortemelk met een stortvloed aan water, meldt Omroep Friesland.

Vaak starten campings op Vlieland in april met het opzetten van de tenten en huisjes op het terrein. Dit jaar zal dat niet voor alle campings op het eiland gelden: sommige staan namelijk nog onder water na de regenval van afgelopen winter.

Ondanks het hoge waterpeil is de directeur van camping Stortemelk optimistisch: “Een maand geleden waren er nog 60 of 70 plekken niet beschikbaar, inmiddels gaat het nog om plek of 15.”

Fietspaden

Het optimisme bij Stortemelk geldt echter niet voor de fietspaden op het eiland. Bij de Lange Paal en het Pad van Dertig is fietsen onmogelijk door het water.

Om dit probleem te overbruggen is in samenwerking met Staatsbosbeheer en drie fietsverhuurbedrijven een brug aangelegd zodat wandelaars alsnog van de ene naar de andere kant kunnen. Ook fietsers kunnen met hun fiets aan de hand deze brug bewandelen.

Meivakantie

Op 27 april start de meivakantie. Camping Stortemelk hoopt dat het water voor die tijd verdwenen is. Mocht dat niet het geval zijn dan mogen seizoensplekhouders kiezen of zij een andere plek nemen of later de tent opbouwen.