Wandelnet daagt je uit om uit je bureaustoel te komen

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
4 min
We zijn dit jaar bekroond tot Europees kampioen zitten. Niet per se een titel die je graag wilt dragen. Dat vindt ook Wandelnet. Daarom daagt de wandelorganisatie werkenden in het land uit om op 4 april deel te nemen aan de jaarlijkse Wandel Tijdens Je Werkdag, meldt provincie Drenthe. 

Eind februari publiceerde TNO een onderzoek waaruit naar voren kwam dat Nederlanders gemiddeld het langst op een stoel zitten per dag. Met zo’n 8,5 zituren per dag zijn wij kampioen in Europa.

Daarom riep Wandelnet de Wandel Tijdens Je Werkdag in het leven. Met de campagne ‘Uit je hoofd, in de benen’ willen Wandelnet en de provincie Drenthe aandacht vragen voor de gezondheidsvoordelen die wandelen biedt. “Wandelen is goed voor je brein, zorgt voor ontspanning en ruimt je gedachten op”, aldus Ankie van Dijk, directeur van Wandelnet. “Ik maak graag even tijd vrij tussen de middag of tussen twee ingewikkelde gesprekken door voor een wandeling.”

Onderzoek

Dat wandelen gezondheidsvoordelen biedt wordt bevestigd door een onderzoek van Cigna International Health. Uit hun onderzoek bleek dat klachten onder werknemers in 2022 met 31 procent toenam. 30 minuten wandelen per dag kunnen de symptomen van depressie met 36 procent verlagen.

Wandeldag meer dan alleen wandelen

Tijdens de wandeldag op 4 april worden er door het hele land wandelinitiatieven opgezet om aandacht te schenken aan de positieve effecten die wandelen heeft. Ook gaan werknemers van organisaties in het hele land (deels) met de benenwagen naar het werk gaan. Wandelnet heeft een aantal praktische tips om wandelen in de werkdag te integreren, zoals wandelend vergaderen, bellen tijdens een wandeling of (deels) naar je werk te lopen.

Lancering weetingroutes Hoogeveen en Assen

Op 4 april organiseren Wandelnet en de provincie Drenthe en bijeenkomst om de Wandel Tijdens Je Werkdag te vieren. Daar is gedeputeerde Willemien Meeuwissen samen met voormalig hoofdredacteur Claudia Straatmans om ervaringen in het bevorderen van wandelen te delen. Ook worden de eerste resultaten van de landelijke peiling gepresenteerd, het nieuwe boek ‘Werkwandelaars’ van Wim Huijser overhandigd en worden twee nieuwe weetingroutes onthuld.