Zwarte Meer toneel voor vier paren broedende zeearenden: 'Uniek'

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
4 min
Het broedseizoen is weer van start gegaan. En dat merkt Natuurmonumenten ook bij het Zwarte Meer. Maar liefst vier paartjes zeearenden zijn rondom het meer aan het nestelen en hebben inmiddels ook al eieren gelegd. “De lente is misschien wel de meest bijzondere periode van het jaar. Maar ook de meest kwetsbare”, schrijft Natuurmonumenten op haar website. 

Het kwik stijgt weer en bloemen en planten komen tevoorschijn. Fluitende vogels zijn druk bezig met het voorbereiden van hun nestjes en het vinden van de perfecte partner. Zo ook de zeearend, ziet boswachter Tim Kreetz van Natuurmonumenten: “Rondom het Zwarte Meer is een unieke dichtheid aan broedende zeearenden aanwezig. Maar liefst vier paartjes zeearenden hebben hier hun vaste plek gevonden en een nest gebouwd. Als ze over de rand van hun nest kijken kunnen ze bij wijze van spreken elkaar zien zitten op het andere nest.”

Dat is een unieke situatie in Nederland, weet Kreetz. Normaal gesproken broeden er zo’n twee paren zeearenden in het natuurgebied. Nu is dat dus het dubbele. Kreetz denkt dat er twee redenen zijn waarom er meer zeearenden in het gebied zijn: “Er is voldoende eten, en er is rust.”

Rust bewaren

En die rust, die moet bewaard blijven. Timo Roeke van Vogelbescherming vertelt dat er in de maanden april en mei een piek is van broedende vogels in Nederland. “Ruim 200 soorten willen hun jongen groot brengen. Daarbij is zoveel mogelijk rust van belang. Eén windsurfer kan onbedoeld tienduizenden vogels verstoren.”

Wat jij kan doen om daaraan bij te dragen? “Blijf op de paden en houdt oog voor de bebording. Geniet van de natuur, maar doe dat met beleid.”

Een andere optie is het volgen van de webcam van de Vogelbescherming. Bij een aantal nesten van verschillende vogelsoorten heeft de natuurorganisatie een webcam geplaatst. De beelden zijn te zien via deze link.