Groen licht voor extra evenementen en bebouwing bij Henschotermeer

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
5 min
Flink wat extra bebouwing staat op de agenda van het Henschotermeer. De gemeenteraad van Woudenberg heeft groen licht gegeven voor de aanleg van twee horecagelegenheden, een uitkijktoren, een evenementenhal én een aantal festivals bij het meer. Donderdagavond bleek er een grote meerderheid te zijn voor deze plannen in de gemeenteraad, meldt RTV Utrecht. Toch is niet iedereen het er mee eens.

Het zat eraan te komen dat de gemeenteraad zou instemmen met de plannen van de ondernemer die het voorstel indiende. De ondernemer wil meer recreatiemogelijkheden realiseren bij het meer bij Woudenberg. Het nieuwe bestemmingsplan is donderdagavond goedgekeurd, dus kan de ondernemer aan de slag. Een verrijking voor de voorstanders, maar een doorn in het oog van de tegenstanders. Daarom was er voorafgaand aan de vergadering waar het besluit viel een stil protest van mensen die tegen de plannen zijn. Zij stellen dat met het bestemmingsplan het ‘natuurlijke karakter’ van de plas verloren zal gaan.

‘Geen significante impact op natuur’

Een meerderheid van de gemeenteraad stemde donderdagavond dus in met de plannen. Zo ook de VVD-fractie. Fractievoorzitter van de VVD in Woudenberg, Jhony Stalman, is blij dat de plannen worden gerealiseerd. Volgens hem kan de recreatie in het gebied wel een boost gebruiken en stelt dat onderzoeken uitwijzen dat de plannen geen significante impact hebben op de natuur in de omgeving.

Tegenstanders

Toch zijn niet alle partijen het eens met de plannen. De GroenLinks-PvdA-fractie denkt dat de plannen onvoldoende zijn onderbouwd. Ook de Partij voor de Dieren denkt dat de plannen ten koste gaan van de natuur. “Er zitten daar beschermde diersoorten en daarnaast gaat de natuurlijke uitstraling van het Henschotermeer verloren”, aldus Jesseka Batteau, Statenlid voor de PvdD. Zij stelt echter dat de partij niet volledig tegen recreatie is, maar dat het wel kleinschaliger moet.

Donderdagavond vond een stil protest plaats bij de sporthal. Er waren zo’n vijftig mensen die zich uitspreken tegen de plannen van de ondernemer. Dit protest werd door Batteau georganiseerd.

Bezwaar

Ondanks het groen licht dat de gemeenteraad heeft gegeven, zien omwonenden en natuurorganisaties nog wel de mogelijkheid om via de rechter bezwaar aan te tekenen. Daarnaast heeft de gemeente Utrechtse Heuvelrug, waar een deel van het Henschotermeer ligt, aangegeven strenger te kijken naar vergunningen voor het gebied.