Denemarken zoekt (Nederlandse) toeristen voor natuurbehoud

Door Nationale Recreatiegids / Tijn Jansen
4 min
Helpen aan het natuurbehoud van de Deense kust en tegelijk op vakantie? Dat kan binnenkort, melden het ANP en VisitDenmark. Denemarken heeft de wens om toeristen mee te laten helpen aan het natuurbehoud tussen Jutland en Fyn.

Om de natuur in het grootste Deense natuurpark te beschermen,, heeft de Deense Raad voor Economische Ontwikkeling het volgende plan bedacht. Toeristen die houden van natuuractiviteiten en niet bang zijn om de handen uit de mouwen te steken, kunnen zich aanmelden voor een volledig vergoedde vakantie. Als wisselgeld moeten de toeristen dan wel helpen aan het natuurbehoud. De Raad is op zoek naar Nederlandse en Duitse toeristen, die hen kunnen helpen met een tal van activiteiten.

Krabben vissen op strand en in zee

Een van de activiteiten die in dit grote project wordt opgenomen, is het vissen op krabben. Dit is belangrijk om de balans in het ecologische systeem van Denemarken te behouden. De dag wordt feestelijk afgesloten met pizza en krabvlees.

Planten van zeegras

 Zeegras biedt bescherming voor schaaldieren, waterslakken, vissen en mosselen. Tijdens deze activiteit wordt zeegras in bundeltjes gewikkeld en in het water gegooid. Na een dag werken worden ervaringen uitgewisseld onder het genot van zeewiercake en koffie terwijl je met z'n allen een kampvuur aansteekt.

Viscrèches bouwen

Het voeden en beschermen van kleine visjes is belangrijk voor het ecosysteem. Er moet voorkomen worden dat de jonkies worden opgegeten door de oudere roofdieren. Daarom bouw je in deze activiteit aan ‘’viscrèches’’. De dag wordt afgesloten met een lekkere maaltijd en een drankje.

Natuurlijke waterloop herstellen

Om de rivier bij het plaatsje Middelfart te herstellen, moet zo’n 100 ton aan stenen en grind langs de oevers geplaatst worden. Ook moeten er bomen geplaatst worden. Zo kunnen de vissen in de rivier ‘'Møllebækken’’ rustig hun rondje zwemmen. De dag eindigt met kampvuur en een maaltijd.

De doelgroepen zijn gezinnen met oudere kinderen, vrienden, stellen alleenstaanden. Op 6 en 7 mei 2024 is het evenement.

Beeld: Markus Winkler