Dark Sky Park Lauwersmeer onderwerp in Expeditie Nederland

Door Nationale Recreatiegids / Fleur Zomer
2 min
De verslaggevers van Expeditie Nederland, een programma van Omroep Max, belichten elke dag een (regionaal) thema, persoon of beroep in Nederland. In de aflevering van maandag besteedde het programma aandacht aan de Groningse provincie. Waar je wellicht normaal verwacht dat het Groninger Museum of de Bourtange vesting worden belicht, was dat het niet geval! Het Lauwersmeer is namelijk steeds populairder, en niet voor een onbelangrijke reden! Je vindt er namelijk één van de donkerste plekken in Nederland, zo meldt RTV Noord.

Het gebied rondom het Lauwersmeer heeft tegenwoordig dan ook een bijzondere naam: Dark Sky Park. De naam werd toegekend door de International Dark Sky Association. In Nederland kennen we maar een ander gebied dat een dergelijke status heeft. Dit is de Boschplaat op Terschelling.

Duisternis door weinig bewoning

Volgens een boswachter is het gebied rondom het Lauwersmeer zo donker omdat er weinig mensen wonen. Hierdoor is er weinig (kunstmatig) licht dat het gebied kan verlichten. Jaap Kloosterhuis, eerder genoemde boswachter, organiseert met enige regelmaat excursies door dit donkere gebied. En, die zijn altijd volgeboekt! Wil jij dus een uniek kijkje nemen op één van de donkerste plekken in ons kikkerlandje? Kijk dan hier de aflevering van Expeditie Nederland.