Gemeente Houten vraagt inwoners om katten tijdens broedseizoen 's nachts binnen te houden

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
2 min
In maart beginnen veel vogels met het uitbroeden van hun eieren. Deze periode maakt ze extra kwetsbaar voor gevaar. Om de broedvogels extra bescherming te bieden heeft de gemeente Houten een oproep gedaan met de vraag of mensen hun katten in de nacht binnen willen houden. Dat meldt RTV Utrecht.

Een avondklok maar dan voor katten. Dat is het voorstel van de Utrechtse gemeente. Die vraagt katteneigenaren om hun huisdier in de nacht binnen te houden tussen 15 april en 15 juni. Ook vraagt de gemeente aan hondeneigenaren of zij hun honden tijdens het wandelen aangelijnd willen houden. Ook loslopende honden kunnen broedende vogels verstoren, met alle gevolgen vandien. Mensen moeten hun maai- en snoeiwerkzaamheden ook voorzichtig doen.

Broedvogels onder druk

De Vogelbescherming stelt dat de broedvogels het zwaar hebben. Volgens de natuurorganisatie hebben huisdieren mogelijk een invloed op het (broed)gedrag van vogels. Als die tijdens het broeden worden verstoord is er een grote kans dat de ouders niet terugkeren naar het nest of deze plek als gevaarlijk zien. “Uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat poezen ’s nachts hele afstanden afleggen. Ze gaan wel tot 1,5 tot 3 kilometer van huis.”

De organisatie pleit al jaren voor een avondklok voor katten tijdens het broedseizoen. Dat doet de natuurclub met de campagne ‘Kuikens in het land, poes in de mand’.