‘Broedvogels verstoord door recreatieve drones’

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
5 min
Vandaag is de officiële eerste dag van het broedseizoen. Dit is het moment dat mensen er op uit trekken om de eerste vogeleieren te vinden. In een kop van een lokale omroep wordt daarbij gesuggereerd dat drones ‘daarbij kunnen helpen’. Visit Wadden roept echter op om géén recreatieve drones te gebruiken. Die kunnen namelijk een negatief effect hebben op broedvogels, blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen en Visit Wadden. Dat melden beide organisaties. 

In het programma ‘Wij & Waddenvogels’ doen diverse natuurclubs en de Rijksuniversiteit Groningen onderzoek naar het inzetten van drones bij het tellen en monitoren van vogels. Die hebben zo hun voor- en nadelen.

Aan de ene kant zijn deze goed inzetbaar voor onderzoekers om populaties te tellen. Doordat zij een drone kunnen gebruiken, hoeven de onderzoekers namelijk niet meer door de kolonies te lopen, waardoor de verstoring afneemt. Maar in het onderzoek komt ook naar voren dat een aantal vogelsoorten erg gevoelig zijn voor verstoring door drones. Het luide geluid van de draaiende wieken kan een afschrikkende werking hebben op broedvogels. Sommige vogels worden al verstoord als er op meer dan 150 meter van ze vandaan een drone langszoeft. Daarom doet Visit Wadden de oproep om geen recreatieve drones mee te nemen naar het waddengebied. Wel concluderen ze dat sommige vogels, voornamelijk grote vogels, minder sterk reageren op drones, zoals lepelaars en de grote stern.

Kuikens blijven alleen achter

Visit Wadden heeft de ambitie om ‘de duurzaamste bestemming van Europa’ te worden. Daarom kiest de organisatie ervoor om vanaf het voorjaar geen drones meer in te zetten in hun communicatiemiddelen. Aanleiding is een video waarin te zien is hoe verstorend drones zijn voor de broedende vogels in de omgeving. Jongen worden alleen gelaten door de ouders, die in sommige gevallen zelfs niet meer terugkeren vanwege het gevoel dat er een dreiging heerst. En die dreiging, dat zijn de drones. Ook als de vogels wel naar hun nesten terugkeren, hebben zij dusdanig energie verloren dat het lastiger wordt om de jongen te voeden.

Oproep dronegebruik

Waar aan de ene kant Visit Wadden en de Rijksuniversiteit Groningen het gebruik van drones om broedvogels te spotten dus afraden, wordt elders juist voorgesteld om drones wél recreatief in te zetten. In een artikel op Omroep Friesland wordt gesteld dat de inzet van drones bij eispotten zou kunnen helpen om de activiteit aantrekkelijker te maken voor de jeugd.