Staatsbosbeheer bereidt zich voor op Landelijke Opschoondag

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
3 min
Op 23 maart is het tijd voor de 22 editie van de Landelijke Opschoondag. Op deze dag worden Nederlanders opgeroepen om de mouwen uit de handen te steken om de buitenruimte zwerfafvalvrij te maken. Dit jaar is de officiële kick-off in de Stadsbossen van Almere. Daarnaast is het dit jaar het 125-jarige jubileum van Staatsbosbeheer, wat wordt gevierd met ‘Het Jaar van het Bos’. De organisatie roept iedereen in de omgeving van Almere op om alvast op de dag voor de Landelijke Opschoondag het goede voorbeeld te geven. Dat meldt Staatsbosbeheer.

Traditiegetrouw vindt op de vrijdag voor de Landelijke Opschoondag de officiële aftrap van het evenement plaats. Dat gebeurt altijd op een bijzondere locatie in Nederland, dit jaar in de Stadsbossen bij Almere. De kick-off wordt georganiseerd door Supporter van Schoon, een initiatief van Verpact (voorheen Nederland Schoon) en Staatsbosbeheer.

Jaar van het Bos

Daarnaast is het een feestje bij Staatsbosbeheer: de landelijke natuurorganisatie bestaat dit jaar namelijk 125 jaar. Dat viert de organisatie door 2024 uit te roepen tot ‘Het Jaar van het Bos’. “Een mooi moment om de bossen een grote voorjaarsschoonmaak te geven”, aldus Staatsbosbeheer.

Er wordt nog steeds veel afval in de natuur gedumpt. Dat ziet ook Amy Zeeman, boswachter bij Staatsbosbeheer. “Zwerfafval is niet alleen een stedelijk probleem. In 2023 hebben we meer dan 600 vuilniszakken met zwerfafval verzameld in de bossen rond Almere en dat moet en kan minder.”

Aftrap Landelijke Opschoondag

Vrijdag 22 maart geven Hester Klein Lankhorst en Amy Zeeman om 10:00 uur het startsein voor de aftrap van de Landelijke Opschoondag. Dat doen zij bij Buitencentrum Almeerderhout, waar vuilniszakken en handschoenen worden uitgedeeld. Daarna gaan alle deelnemers een uurtje op pad in het bos om al het zwerfafval op te ruimen. Alles wordt verzameld bij het Buitencentrum en daarna volgt een afsluiting met een kopje koffie en een koekjes. Deelnemers worden gevraagd om zelf een herbruikbaar bekertje mee te nemen hiervoor.