Provincie Utrecht plant de komende jaren 700.000 bomen extra

Door ANP
2 min
De provincie Utrecht gaat in de periode tot en met 2027 nog eens 700.000 bomen planten. Dat zei gedeputeerde Mirjam Sterk (natuur en landbouw) bij het planten van de laatste van de 600.000 bomen die Utrecht de afgelopen vier jaar al heeft geplant in samenwerking met de Natuur- en Milieufederatie Utrecht en Landschap Erfgoed Utrecht.

"Meer bomen zijn onder meer belangrijk voor het tegengaan van de stijging van de temperatuur en het welzijn van mensen. Elke boom telt", zei Sterk.

De gedeputeerde plantte de boom tijdens een boomplantdag op het erf van Thara van Winden, een melkveehoudster in Woerden die naast koeien ook paarden houdt. Dankzij een eerdere uitdeelactie van bomen kon zij op haar erf een houtsingel aanleggen die op zonnige dagen voor schaduw zorgt en op koude dagen beschutting tegen de wind biedt.

Nieuwe bossenstrategie

De provincie Utrecht richtte zich bij het aanplanten van bomen eerder vooral op de bescherming van bestaande bosgebieden. Provinciale Staten van Utrecht hebben in mei 2022 een nieuwe bossenstrategie vastgesteld. Onder dit beleid worden ook meer bomen in landelijk en stedelijk gebied geplant.

Het Rijk heeft provincies de opdracht gegeven om in de periode tot 2030 te zorgen voor 10 procent meer bomen in Nederland. De provincie Utrecht wil het areaal bos met 1500 hectare vergroten.