Slag om Henschotermeer: gemeente wil meer recreatie, omwonenden niet

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
6 min
Het lijkt erop alsof er meer evenementen, horeca en een derde brug bij het Henschotermeer komen. Tenminste, als het aan de gemeenteraad van Woudenberg ligt. Een meerderheid van de raad stemde in met de plannen voor extra recreatie bij het meer. Gisteravond werd dit duidelijk tijdens de commissieavond over de toekomst van de plas, meldt RTV Utrecht. 

De enige partij die zich tegen de plannen voor het nieuwe bestemmingsplan uitsprak was de PvdA-fractie. Verder adviseerde SGP-wethouder Henk-Jan Molenaar de raad om akkoord te gaan met het plan. Aan het einde van de maand moet het definitieve besluit worden genomen.

Vragen

Tijdens de bijeenkomst wordt de vraag gesteld wat de noodzaak is van het verbreden van de horeca-activiteiten en het organiseren van extra evenementen. Jesseka Batteau, Statenlid voor de Partij voor de Dieren, denkt dat er geen noodzaak is. Zij spreekt van ‘verpretparkisering’ van het gebied en denkt dat dit nieuwe bestemmingsplan enkel dient voor winstoogmerk. Batteau is niet de enige die er zo over denkt. Alle twaalf insprekers die aanwezig zijn delen deze mening.

Onderspit delven

Volgens de twaalf insprekers hebben de plannen een negatief effect op de natuur, omwonenden en worden mensen met een kleine portemonnee hiermee benadeeld. De beweegreden van de beheerder van het park en de verantwoordelijke wethouder is dat het gebied toekomstbestendiger en rendabeler moet worden. Ook willen zij het recreatieseizoen verlengen. Maar dat de plas nu niet rendabel is zou volgens de insprekers niet aan de orde zijn. Die denken dat er door middel van de entreegelden en parkeerinkomsten al voldoende inkomsten zijn voor het beheer.

Natuurorganisaties spreken daarnaast van afbreuk van de leefomgeving van dassen en vleermuizen. Ook stellen omwonenden dat de extra drukte kan leiden tot geluidsoverlast. Die extra drukte en overlast zouden ook kunnen doorsijpelen naar de Utrechtse Heuvelrug, waar het Henschotermeer onder valt.

Onderhoudsbeurt

Een opvallende gezicht tijdens de inspreekavond zijn twee jongens van achttien jaar. Zij zien de plannen wél zitten. “Af en toe een evenement met muziek zou leuk zijn”, aldus de twee. Zij gaan in de zomer geregeld naar de plas om te zwemmen of te volleyballen.

Zij denken daarnaast dat de plas toe is aan een ‘grote onderhoudsbeurt’. Daarvoor moet volgens de jongens ook het bestemmingsplan worden gewijzigd. “Geen enkele ondernemer gaat het gebied in om alleen maar te beheren.” Of dat daadwerkelijk het geval is, moet nog blijken.

Op 21 maart tijdens de raadsvergadering wordt definitief een besluit genomen over de toekomstplannen van het Henschotermeer.