Wordt de kasteeltuin in Wijchen straks een parkeerplaats?

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
4 min
Het centrum in Wijchen ondergaat de komende tijd een flinke verandering. Dan moeten parkeerplekken in het dorp, die tijdens de werkzaamheden niet toegankelijk zijn, worden vervangen met een alternatief. Nu kijkt de gemeente naar de historische Kasteeltuin in het dorp, meldt de Gelderlander.

155 woningen, een ondergrondse parkeergarage en ‘nieuw groen’. Dat is wat er de komende tijd gaat veranderen in het Gelderse Wijchen. Ook staat er een transformatie gepland voor het centrumgebied tussen Kasteel en Wijchens Meer.

Maar dat gaat tijd kosten. Bjorn Derksen van het CDA denkt dat de werkzaamheden zo’n drie jaar gaan duren. En waar moeten mensen die een bezoekje aan het centrum brengen dan hun auto parkeren?

Parkeren in de Kasteeltuin

Daarom is Derksen samen met Kernachtig Wijchen en de VVD op zoek gegaan naar een geschikte locatie om tijdelijk extra parkeerplekken te realiseren. Deze partijen hebben daar al een idee over: de tuin bij het kasteel. Het is niet de eerste keer dat deze wordt ingezet om te dienen als parkeerplaats. In 2016 werd hier al tijdelijk ruimte gemaakt voor 130 parkeerplekken.

Evenementen

En hoe zit het dan met de evenementen die in de Kasteeltuin worden gehouden, zoals de jaarlijkse feesten en de kermis? Geen nood, stelt Derksen. Die gaan gewoon door. “Op die dagen zullen de auto’s even moeten vertrekken en dan is er gewoon minder parkeerplek.”

Tegenstanders

Toch is niet iedereen voor het plan om de kasteeltuin in te zetten als parkeerplaats. Zo vindt Titus Burgers van de PvdA het geen goed plan. Hij hoopt dat er naar een alternatief wordt gekeken. De D66 schaart zich achter dit idee. Volgens de partij omvat het begrip ‘bereikbaarheid’ niet alleen hoe goed een locatie met de auto te bereiken is. Mocht er echt een alternatieve parkeerplaats worden gekozen, dan gaat hun voorkeur uit naar versteende plakken zoals de Markt.

Wanneer er onderzoek komt naar nieuwe parkeerplekken is nog niet bekend.