Hoe ontstaat het noorderlicht (en waarom zien wij dit ook in Nederland)?

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
6 min
De afgelopen maanden kleurde de Nederlandse hemel een aantal keren allerlei verschillende kleuren, van dieprood tot felgroen. Ook gisteravond was op veel plaatsen in het land het noorderlicht te zien. Normaal gesproken denk je aan dit bekende fenomeen aan landen zoals Noorwegen, Denemarken en Finland. Toch is het noorderlicht steeds vaker ook in ons eigen land te zien. Maar hoe ontstaat dit fenomeen en waarom kunnen wij die steeds regelmatiger in Nederland zien? Wij zochten het voor jou uit.

Nederlanders die het noorderlicht een keertje willen zien hoeven niet langer een vakantie naar Scandinavië te boeken. Die is tegenwoordig ook steeds vaker vanuit de achtertuin te zien, en reikt soms zelfs tot aan België. Hoe dat kan: de zon.

Ontstaan van het noorderlicht

Het licht dat van de zon afkomt zijn eigenlijk allemaal kleine straaltjes energie met een elektrische lading. De zon produceert hier enorm veel van en reikt helemaal tot de aarde én verder. Anders zouden wij de andere planeten in het zonnestelsel natuurlijk ook niet kunnen zien.

Oké, dus licht is eigenlijk een elektromagnetische stralingsgolf. Maar hoe zorgt dit dan voor al die vrolijke kleurtjes in de hemel? Dat heeft te maken met de verhouding tussen de zon en de atmosfeer. De zon schiet voortdurend lichtdeeltjes uit, onder andere naar de aarde. Die deeltjes vallen niet als sneeuwvlokken uit de lucht, maar komen met hoge snelheid op de aarde af. Maar voordat deze de aarde echt bereiken, moeten de deeltjes door de atmosfeer.

Daar botsen de lichtdeeltjes met zuurstof- en stikstofatomen. Tijdens dit proces komt energie vrij door wrijving. Het zorgt ervoor dat de hemel wordt verlicht met allerlei kleurrijke lichtjes: het noorderlicht. Dat kennen zij ook op het zuidelijk halfrond, maar dan onder de niet zo verrassende noemer ‘zuiderlicht’.

Noorderlicht in Nederland

Zoals gezegd hoef je tegenwoordig dus niet meer naar het noorden te reizen om dit natuurfenomeen te ervaren. Zo konden mensen in september en november van vorig jaar het natuurverschijnsel ook hier aanschouwen. Goed nieuws voor mensen die dit een keer willen zien. De verwachting is zelfs dat het noorderlicht de komende jaren steeds vaker zichtbaar is in ons kikkerlandje op 51 graden noorderbreedte. Om de elf jaar is er een hoogtepunt in de zonneactiviteit. Omdat er dan veel extra deeltjes door de ruimte vliegen, is de kans om het noorderlicht hier te zien ook groter.

Wanneer een grote hoeveelheid deeltjes naar ons toe komt, wordt er gesproken van een zonnestorm. Ook dit vergroot de kans dat het noorderlicht ook in Nederland te zien is. Vaak kan je dat door het hele land zien, maar op plekken waar weinig lichtvervuiling is, kun je het noorderlicht beter zien. De sensor van een camera is hier ook beter in dan onze ogen.