Waar komt toch al dat afval op Nederlandse stranden vandaan?

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
4 min
De komende twee weken gaan driehonderd vrijwilligers aan de slag met een grootschalig burgerwetenschappelijk onderzoek naar strandafval langs de Nederlandse Noordzeekust. Zij zijn burgerwetenschappers van het nieuwe onderzoeksprogramma Meet mee voor een Schone Noordzee. Voor het eerst worden de Nederlandse stranden door honderden vrijwilligers gemonitord op afval. De stichting zet deze data in om het afvalprobleem bij de bron aan te pakken. In oktober volgt een tweede monitoringsronde, waar nog meer burgerwetenschappers voor worden getraind, meldt Stichting De Noordzee.

“Een gezonde Noordzee is een schone Noordzee”, vertelt projectleider Sebastiaan Verkade van Stichting De Noordzee. Het onderzoek helpt volgens hem om stappen te zetten richting dit doel. “Want wat ligt er op het strand en waar komt dit afval vandaan? Met de resultaten en data weten we nog beter waar de problemen liggen en gaan we het gesprek aan met bedrijven, de politiek, beleidsmakers en strandbezoekers.” Het doel van de actie is een beter beleid tegen zwerfafval en het monitoren of de bestaande maatregelen effectief zijn.

Burgerwetenschap

Uniek is dat er op deze schaal en op deze manier een burgerwetenschappelijk onderzoek wordt uitgevoerd over zwerfafval op Nederlandse stranden. De vrijwilligers werken volgens richtlijnen die de stichting samen met Universiteit Utrecht heeft ontwikkeld. Deze is gebaseerd op een methodiek die bij strandafvalonderzoek in heel Europa wordt gebruikt. Twee keer per jaar onderzoeken vrijwilligers een stuk strand van 50 meter breed van de duinrand tot de waterlijn. Binnen dat vak wordt al het zichtbare afval van snoepverpakkingen tot vispluis opgeruimd en in een app bijgehouden.

Grootschaliger

Al langer doet Stichting De Noordzee onderzoek naar strandafval langs de Noordzeekust, op vier niet-toeristische stranden. Dit onderzoek wordt nu dus aangevuld met honderden locaties langs de hele kust. Zo ontstaat er een completer beeld van bronnen, hoeveelheid, samenstelling en verspreiding van het aangespoelde en achtergelaten afval op de stranden langs de Noordzee. De stichting heeft de ambitie voor een terugkerend en groeiend onderzoeksprogramma dat uiteindelijk de Nederlandse Noordzeekust meerdere keren per jaar monitort.