‘Modderplassen in natuurgebieden bedreiging voor broedvogels’

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
3 min
Door de vele regen ontstaan er onbegaanbare paden in natuurgebieden. Dit volgens IVN Natuureducatie een bedreiging vormen voor broedende vogels en andere dieren die bezig zijn met hun voortplanting. Veel wandel- en fietspaden staan vol modderplassen, waardoor bezoekers de neiging kunnen hebben om van de paden af te wijken. Dat kan echter negatieve gevolgen hebben voor broedende dieren. Daarom wil de natuurorganisatie mensen op het hart drukken om goede schoenen aan te trekken en op de paden te blijven.

Officieel start het broedseizoen in maart. Afhankelijk van de weersomstandigheden (droogte, neerslag en temperatuur) kan dit tot ver in het voorjaar duren. De benaming is dan niet meer ‘broedseizoen’, maar dat wil niet zeggen dat er geen dieren meer bezig zijn met voortplanting. Ook konijnen, reeën, vossen en hagedissen willen in het voorjaar jongen krijgen. En om zich goed voort te planten hebben ook deze dieren rust en ruimte nodig.

Ontspanning belangrijk, maar wel verantwoord

IVN benadrukt dat zij het belangrijk vinden dat mensen genieten van de natuur. Wel stelt de organisatie dat dit zo weinig mogelijk impact moet hebben. “We moeten beseffen dat wij als mensen op bezoek zijn in de natuurgebieden”, aldus het bericht van IVN. “De dieren wonen er. Onze Nationale Parken zijn prachtige gebieden met bijzondere, maar ook kwetsbare natuur.” Daarom heeft afwijken van de paden gevolgen voor de dieren. Zo kunnen broedvogels worden verstoord, waardoor zij mogelijk minder of geen eieren leggen. Ook kan het voorkomen dat zij daardoor minder voedsel voor hun jongen kunnen vinden, omdat zij het gebied als onveilig ervaren. Daarom roept IVN mensen op om laarzen aan te trekken en lekker op de paden te blijven.