Bekende Friese veerpont De Veenhoop onder de hamer

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
3 min
Altijd al schipper willen worden van een veerpont? Dan is dit jouw kans! Het is een unieke veiling. Het veerpontje ‘De Grietman’ gaat onder de hamer. Deze voer tussen buurtschap De Hooidammen en De Veenhoop. De reden om de pont in de verkoop te doen is omdat deze toe is aan vervanging, meldt Omroep Friesland. 

Omdat de veerpont nog op diesel loopt, heeft de gemeente Smallingerland besloten om deze in de verkoop te doen. De Grietman wordt dan vervangen voor De Grietman Eco: een elektrische veerpont met zonnepanelen.

Kleiner

De nieuwe veerpont wordt wel duurzamer, maar ook kleiner. Er zullen minder fietsen aan boord van de boot passen. Volgens de gemeente is dat geen probleem. Nadat de capaciteit van de pont is getest, denkt de gemeente dat het wel uit kan. Een voordeel van de nieuwe veerpont is dat vrijwilligers geen groot vaarbewijs nodig hebben om de boot te besturen.

Zeventig jaar in dienst

In 1956 werd de veerpont gebouwd door de beroemde werf Akerboom uit Oegstgeest. In eerste instantie heette de veerpont ‘de Ruijterveer’ en voer een tijd lang in Zaandam. Toen hier een brug werd gebouwd verhuisde de veerpont naar Friesland.

Populair

De veerpont heeft dus historische waarde in Zaandam. Daarom is de gemeente geïnteresseerd in de koop van De Grietman. Die wil de pont graag weer terug in de gemeente hebben. Andere gemeenten toonden ook belangstelling.

De veiling eindigt maandag 26 februari. Met de verkoop hoopt de gemeente zo’n 30.000 tot 40.000 euro op te halen. Momenteel staat de teller op 13.000 euro.