Ook dit jaar gaan Nijmeegse Waalstrandjes in de nacht op slot

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
4 min
Overdag kun je hier heerlijk van de stranden genieten, maar ook dit jaar is het niet mogelijk om een nachtelijk bezoek te brengen aan de Nijmeegse Waalstranden. Om overlast in het gebied te beperken is de beslissing genomen. Van mei tot oktober is het daarom verboden om ’s nachts het gebied te betreden, meldt AD.

Burgemeester Hubert Bruls blikt positief terug op het besluit dat zij vorig jaar hebben genomen over de stranden langs de Waal bij Nijmegen. De gemeente constateerde dat de overlast sterk is teruggedrongen in vergelijking met voorgaande jaren. Dat hoort de gemeente ook terug van de omwonenden.

‘Avondklok’

De maatregel werd in 2021 voor het eerst geïntroduceerd. Toen was de bedoeling om overlast en incidenten op het strand tegen te gaan. Er was veel overlast van rondhangende jeugd. De ‘avondklok’ werd vorig jaar geherintroduceerd, met veranderde sluitingstijden.

Ook dit jaar geldt de nachtsluiting dus weer. Zo is het populaire strand op Veur-Lent tussen de Waal- en spoorbrug van middernacht tot 6:00 uur in de ochtend op slot. Stranden bij Natura 2000-gebieden zijn niet toegankelijk van zonsondergang tot zonsopkomst.

Handhaving

Een boete hoef je niet per se te verwachten, mocht je toch het terrein betreden. Handhavers en politie doen vaak hun ronde over het strand voordat deze sluit. Dan hebben mensen nog even de tijd om hun spullen te verzamelen en het strand te verlaten. Wel is er een reden waarom zij voor sluitingstijd hun ronde doen: handhaving is tot 23:00 uur inzetbaar. Daarna is het ‘lastig op te treden’ omdat het zo donker is. Ook is er geen verlichting op de stranden. Maar of er dus écht niemand meer op de stranden is, dat is lastig om te zeggen. Mocht er zich een incident voordoen dan grijpt de politie ook in de nacht in.

Uit de evaluatie van vorig jaar blijkt dat er incidenteel wel eens een feestje werd gehouden in de nacht. Die groepen worden aangesproken en verzocht het gebied te verlaten.