Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Zo proberen mountainbikers Utrechtse Heuvelrug Staatsbosbeheer een handje te helpen

Door Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Zo proberen mountainbikers Utrechtse Heuvelrug Staatsbosbeheer een handje te helpen / Foto: "Mountainbike pad Visdonk te Roosendaal" door Jace48
Vanwege geldtekort bij Staatsbosbeheer is het momenteel beleid om versleten fiets- en wandelpaden niet meer te vervangen. Zeker in een tijd waarin buitenrecreatie steeds meer in trek is, komt dit volgens de natuurorganisatie ten slechte van de 150 tot 200 miljoen jaarlijkse bezoekers van natuurgebieden. Toch zijn er initiatieven om Staatsbosbeheer te helpen met het jaarboekje, meldt RTV Utrecht.

Staatsbosbeheer krijgt te weinig subsidie om alle basisvoorzieningen in de natuurgebieden te kunnen onderhouden. Het Rijk en provincies geven de organisatie nu ongeveer 9 miljoen euro per jaar. Dat moet volgens Staatsbosbeheer verdrievoudigd worden om alle kosten te kunnen dekken. Een woordvoerder van Staatsbosbeheer zegt dat zij nu ‘net genoeg geld hebben om de wandel- en fietspaden te onderhouden’. Maar basisvoorzieningen gaan verder dan alleen de paden. “Andere recreatiemogelijkheden proberen we in de lucht te houden, maar dat gaat niet meer.”

 Vignet

Nu zoekt Staatsbosbeheer ook buiten de overheid om naar oplossingen. Daar is een succesje geboekt. Sinds vorig jaar werkt de organisatie samen met Mountainbikevereniging Utrechtse Heuvelrug. Zij riepen de mountainbikevignet in het leven. Fietsers die op de route van de Utrechtse Heuvelrug willen fietsen, moeten dit vignet aanschaffen. Dat kan voor een bedrag van 7,50 euro per jaar. Dat geld wordt gebruikt om de mountainbikeroutes in het gebied te onderhouden.

De voorzitter van de Mountain Bike Club Midden Nederland, Rob Lubbers, merkt dat veel leden positief zijn over de vignetten. Die zijn niet duur om aan te schaffen, maar zorgen er wel voor dat er extra geld vrijkomt voor onderhoud. Hij noemt het ‘een voorbeeld voor de rest van Nederland’.

Subsidies

Zonder subsidies is het niet mogelijk voor Staatsbosbeheer om alle werkzaamheden te kunnen verrichten. Toen de provincies verantwoordelijk werden voor de recreatieve voorzieningen is echter de subsidie voor Staatsbosbeheer gehalveerd. Dat is nu 45 euro per hectare. Te weinig volgens een woordvoerder. Die stelt dat er nu al niet meer genoeg geld is om reparaties uit te voeren. Het leidt tot fietspaden vol scheuren en spleten. “Daarom is het belangrijk dat Staatsbosbeheer dit in de toekomst kan blijven faciliteren”, aldus de ANWB.

12 april '24 (13:39)

Weinig toiletten op Noord-Hollandse stranden: ‘Mensen poepen in de duinen’

Neem naast een handdoek en een schep ook een emmertje mee als je naar een strand in Noord-Holland gaat. Er zijn namelijk veel te weinig openbaar toegankelijke wc’s op de stranden langs de Noordzee. Dat zegt de Toiletalliantie van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS). Het leidt tot vieze gevolgen. “Mensen plassen of poepen in zee of in de duinen”, meldt NH Nieuws.

12 april '24 (11:18)

Gemeente Arnhem druk in de weer met klimaat en vergroenen

De gemeente Arnhem is druk bezig om zijn steentje bij te dragen aan de verduurzaming en vergroening van het land. Om daad bij woord te zetten is de gemeente de afgelopen tijd druk bezig geweest met het verkennen en uitvoeren van manieren om te vergroenen. Zo worden er in de haven van Arnhem de komende tijd 17 bomen geplant en wordt er 1221 vierkante meter extra groen aangebracht. Daarnaast opende de gemeente de nieuwe doorfietsroute van Arnhem naar Velp, meldt de gemeente.

12 april '24 (10:12)

'Laat geldpotjes van gemeenten voor groene tuin niet liggen'

Veel mensen kunnen een beroep doen op de geldpotjes van gemeenten om hun tuin te vergroenen. Nederlanders met woningen, waarvan de tuinen volop zijn betegeld en het in de zomer snikheet is, of waar de tuin na een plensbui onder water staat, kunnen er goed aan doen om de subsidies van hun gemeenten te checken. Uit onderzoek van verzekeraar Centraal Beheer blijkt namelijk dat ruim de helft van de gemeenten in ons land hiervoor geldpotjes heeft. IVN Natuureducatie roept mensen daarom op om in actie te komen: voor de eigen gezondheid, maar natuurlijk ook voor de flora en fauna in tuinen.

11 april '24 (11:29)

Wandelnetwerken vaak gebruikt en scoren vooral in Drenthe goed

Uit onderzoek van Stichting Wandelnet blijkt dat wandelnetwerken vaak worden gebruikt door wandelaars. Ruim 70 procent van de 3.000 ondervraagden uit de provincies Drenthe, Overijssel, Utrecht en regio’s Noord- en Midden Limburg en Zuid-Limburg loopt weleens op een route van een wandelnetwerk. In Drenthe zijn ze vooral enthousiast over de duidelijkheid en vindbaarheid van de bewegwijzering. Gemiddeld scoren de wandelnetwerken een 8,0. Dit meldt Wandelnet.

09 april '24 ( 8:54)

Limburg hoopt fietstoerisme te spreiden met extra route Gold Race

Limburg hoopt de grote hoeveelheid fietstoeristen in het zuiden van de provincie wat beter te spreiden door het aantal routes van de Amstel Gold Race uit te breiden. Drie delen van het parcours van de Nederlandse wielerklassieker, die komende zondag weer wordt verreden, zijn al jarenlang met bordjes aangegeven zodat ook amateurwielrenners ze kunnen rijden. Daar is nu een extra route bij gekomen, die wat noordelijker ligt.

09 april '24 ( 8:48)

Hinder voor treinreizigers in meivakantie om werkzaamheden

De stations Amsterdam Centraal, Zwolle en Tilburg zijn tijdens de meivakantie slecht te bereiken per trein, of zelfs onbereikbaar. Dit komt door werkzaamheden op het spoor, melden NS en ProRail maandag.

08 april '24 (10:55)

Startbewijzen Bossche Vestingloop liepen hard dit jaar

Een primeurtje voor de Bossche Vestingloop: voor het eerst in achttien edities zijn alle tienduizend startbewijzen vergeven voor het evenement op 26 mei. Dat meldt Brabants Dagblad.

08 april '24 ( 9:41)

Saharazand kleurt Nederlandse hemel rood en oranje

Mensen die gisteravond buiten waren of vanuit hun huis de lucht in keken, zagen dat een prachtige rood-oranje gloed de hemel in het land kleurde. Dit werd veroorzaakt door overwaaiend Saharazand in de lucht. Daardoor was er een heldere gloed in de lucht.

05 april '24 (12:59)

Drenthe heeft ambitie om wandelprovincie van Nederland te worden

Drenthe wil naast fietsprovincie ook wandelprovincie worden. Om dat doel te halen heeft de provincie een wandelnetwerk aangelegd dat volledig op elkaar aansluit. Hiermee kun je in theorie een wandeling maken door Drenthe van in totaal 11.000 kilometer lang, meldt Dagblad van het Noorden.

03 april '24 (13:28)

Camping en natuurgebied op Vlieland deels onder water door regenval

De afgelopen winter kan worden gekenmerkt als druilerig, met veel neerslag. Vlieland weet dat als geen ander. Het eiland heeft nog steeds te kampen met de gevolgen van een hoog grondwaterpeil. Zo staan niet alleen een aantal fietspaden onder water, maar kampt ook camping Stortemelk met een stortvloed aan water, meldt Omroep Friesland.