Natuurorganisaties willen geen uitstel meer van natuurcompensatie Maasvlakte

Door Nationale Recreatiegids
4 min
Natuurorganisaties willen duidelijkheid van minister Van der Wal over de uitvoering van natuurcompensatie voor Maasvlakte-II. In een brief aan de kamer schrijft de minister over inhoudelijke plannen. Daaruit komt niet naar voren wanneer de uitvoering van start gaat. “Natuurcompensatie kan niet langer wachten. Begin nu, zodat we niet nogmaals naar der rechter hoeven te stappen.” Dat meldt Natuurmonumenten.

Na vier jaar praten is het geduld van de natuurorganisaties op. Directeur natuurbeheer bij Natuurmonumenten, Teo Wams, stelt dat de minister serieuze plannen heeft opgesteld. Daar is hij blij mee, maar dat er geen startdatum vermeld staat baart hem zorgen. “De natuur kan niet langer wachten. In feite ligt de Maasvlakte er al 15 jaar illegaal. Nog langer uitstel helpt niemand en al helemaal de natuur niet.”

Eerdere zaak

In het verleden hebben Natuurmonumenten, het Wereld Natuur Fond, Stichting De Noordzee, Vogelbescherming Nederland, Natuur- en Milieufederatie Zuid-Holland, Stichting Duinbehoud en Stichting Het Zuid-Hollands Landschap een rechtszaak aangespannen om de natuurcompensatie voor de Tweede Maasvlakte af te dwingen. De natuurorganisaties werden toen door de rechter in hun gelijk gesteld. Die bepaalde dat de uit 2001 daterende plannen hiervoor alsnog moeten worden uitgevoerd.

Nog niet uitgevoerd

Ondanks de uitspraak van de rechter is er nog niet veel terechtgekomen van de natuurcompensatie. De minister heeft tot tweemaal toe het besluit uitgesteld. Dat op verzoek van de Tweede Kamer. Het is de aanleiding geweest voor natuurorganisaties om een brief te sturen naar de minister. Daarin staat een oproep om haar besluit uiterlijk 29 februari te publiceren. Anders nemen de natuurorganisaties opnieuw juridische stappen.

Pakket met maatregelen

Volgens de natuurorganisaties is er een goede balans in de plannen van de minister. “We denken dat er een evenwichtig pakket aan maatregelen ligt dat enerzijds ecologisch robuust is, en anderzijds rekening houdt met de belangen van de visserij.” Toch is het maatregelenpakket kleiner dan het oorspronkelijke plan uit 2001. Of het voldoende is, moet worden beoordeeld door de Europese Commissie.