Deze bijzondere vogels zijn gespot tijdens de Tuinvogeltelling

Door Nationale Recreatiegids
2 min
Het afgelopen weekend stond in het teken van de Nationale Tuinvogeltelling. In totaal telden ruim 113.000 mensen meer dan anderhalf miljoen van onze gevleugelde vriendjes. Zoals bijna elk jaar het geval is werd de huismus het vaakst gespot, gevolgd door de koolmees en pimpelmees. Maar er waren ook vogels gezien die je niet elke dag tegenkomt.

Net zoals voorgaande edities staat de huismus dus weer op één. Dat komt doordat deze vogeltjes graag een nestje bouwen in tuinen. Dit vogeltje wordt gevolgd door de

Opvallende vogels

Naast de bekende vogels worden er elk jaar ook weer opvallende vondsten gedaan. Een opmerkelijke ontdekking is de toename in grote en kleine barmsijzen. Deze vogels komen uit Scandinavië. Als het daar te koud is zoeken zij een zuidelijkere plek op. De Vogelbescherming spreekt over ‘maar liefst’ 500 waarnemingen.

Timo Roeke van Vogelbescherming noemt daarnaast nog een aantal opvallende waarnemingen. Dit jaar zagen tuinvogeltellers vijf keer een pestvogel, 55 gele kwikstaarten, 8 waterrallen en zelfs één Oosterse tortel. Dat is uniek: deze vogel is slechts elf keer in Nederland gespot. Ook vogels die normaal gesproken niet naar Nederland komen om te overwinteren, zoals zwartkoppen en tjiftjaffen, zijn in kleine getallen gespot in tuinen. Normaal gesproken trekken die verder naar het zuiden, maar vanwege de steeds vaker voorkomende milde winters in Nederland verblijven ze nu ook steeds vaker hier.