Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

‘Door geldgebrek bij Staatsbosbeheer staat recreatie in natuur onder druk’

Door Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
‘Door geldgebrek bij Staatsbosbeheer staat recreatie in natuur onder druk’ / Foto: "Welkom bij Staatsbosbeheer" door E. Dronkert
De cijfers in het jaarboekje bij Staatsbosbeheer zien er niet al te rooskleurig uit. Door een gebrek aan financiering bij Staatsbosbeheer – de grootste terreinbeheerder van het land – staat het onderhoud van recreatieve voorzieningen in de natuur onder druk. Zo blijven onder andere investeringen in wandelpaden achter. De ANWB waarschuwt ervoor dat deze ontwikkeling er op termijn toe zal leiden dat natuurgebieden worden afgesloten voor bezoekers. Om dit te voorkomen willen de organisaties dat er meer geld naar Staatsbosbeheer gaat, meldt ANWB.

Het geldgebrek bij Staatbosbeheer heeft volgens ANWB een impact op het toegankelijk houden van natuurgebieden voor bezoekers. Zo worden paden uit voorzorg gesloten en andere voorzieningen worden verwijderd. In veel gebieden van Staatsbosbeheer is het inmiddels beleid om versleten of beschadigde basisvoorzieningen niet meer te vervangen. De ANWB is hier bezorgd over, omdat de mogelijkheid om vrije tijd door te brengen in de natuur volgens de organisatie hierdoor op termijn flink wordt beperkt.

Verdrievoudigen

Voor het beheer van natuurgebieden voor wandelen, fietsen en varen krijgt Staatsbosbeheer subsidie van de provincies. Dit komt neer op zo’n 9 miljoen euro per jaar. Deze bijdrage dekt volgens de ANWB echter slechts een derde van de totale kosten van beheer en onderhoud van recreatieve basisvoorzieningen. Daarom stelt de organisatie dat het bedrag moet worden verdrievoudigd.

Verlies

De jaarverslagen van Staatsbosbeheer laten zien dat de overheidsorganisatie structureel met verliezen kampt. Daardoor is het eigen vermogen gedaald tot ‘een zorgelijk laag niveau’. De oorzaak hiervan is dat de bijdrage vanuit het Rijk en subsidies van provincies laag zijn.

Staatsbosbeheer beheert naast 8 bezoekerscentra en 22 natuurkampeerterreinen zo’n 1.000 kilometer fietspaden, meer dan 15.000 kilometer aan wandelpaden, 2.100 kilometer ruiterpaden, 1.500 bruggen, 300 aanlegplaatsen voor pleziervaart en 60 uitzichttorens. Daarnaast heeft de organisatie zo’n 120 hectare parkeerterrein in beheer met ruimte voor ongeveer 100.000 auto’s. Onder andere met deze basisvoorzieningen zorgt Staatsbosbeheer ervoor dat er jaarlijks 150-200 miljoen bezoekers in de natuur kunnen worden ontvangen. De behoefte om buiten te recreëren neemt daarnaast alleen maar toe. “Het is belangrijk dat Staatsbosbeheer dit in de toekomst kan blijven faciliteren”, aldus ANWB. 

12 april '24 (13:39)

Weinig toiletten op Noord-Hollandse stranden: ‘Mensen poepen in de duinen’

Neem naast een handdoek en een schep ook een emmertje mee als je naar een strand in Noord-Holland gaat. Er zijn namelijk veel te weinig openbaar toegankelijke wc’s op de stranden langs de Noordzee. Dat zegt de Toiletalliantie van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS). Het leidt tot vieze gevolgen. “Mensen plassen of poepen in zee of in de duinen”, meldt NH Nieuws.

12 april '24 (11:18)

Gemeente Arnhem druk in de weer met klimaat en vergroenen

De gemeente Arnhem is druk bezig om zijn steentje bij te dragen aan de verduurzaming en vergroening van het land. Om daad bij woord te zetten is de gemeente de afgelopen tijd druk bezig geweest met het verkennen en uitvoeren van manieren om te vergroenen. Zo worden er in de haven van Arnhem de komende tijd 17 bomen geplant en wordt er 1221 vierkante meter extra groen aangebracht. Daarnaast opende de gemeente de nieuwe doorfietsroute van Arnhem naar Velp, meldt de gemeente.

12 april '24 (10:12)

'Laat geldpotjes van gemeenten voor groene tuin niet liggen'

Veel mensen kunnen een beroep doen op de geldpotjes van gemeenten om hun tuin te vergroenen. Nederlanders met woningen, waarvan de tuinen volop zijn betegeld en het in de zomer snikheet is, of waar de tuin na een plensbui onder water staat, kunnen er goed aan doen om de subsidies van hun gemeenten te checken. Uit onderzoek van verzekeraar Centraal Beheer blijkt namelijk dat ruim de helft van de gemeenten in ons land hiervoor geldpotjes heeft. IVN Natuureducatie roept mensen daarom op om in actie te komen: voor de eigen gezondheid, maar natuurlijk ook voor de flora en fauna in tuinen.

11 april '24 (11:29)

Wandelnetwerken vaak gebruikt en scoren vooral in Drenthe goed

Uit onderzoek van Stichting Wandelnet blijkt dat wandelnetwerken vaak worden gebruikt door wandelaars. Ruim 70 procent van de 3.000 ondervraagden uit de provincies Drenthe, Overijssel, Utrecht en regio’s Noord- en Midden Limburg en Zuid-Limburg loopt weleens op een route van een wandelnetwerk. In Drenthe zijn ze vooral enthousiast over de duidelijkheid en vindbaarheid van de bewegwijzering. Gemiddeld scoren de wandelnetwerken een 8,0. Dit meldt Wandelnet.

09 april '24 ( 8:54)

Limburg hoopt fietstoerisme te spreiden met extra route Gold Race

Limburg hoopt de grote hoeveelheid fietstoeristen in het zuiden van de provincie wat beter te spreiden door het aantal routes van de Amstel Gold Race uit te breiden. Drie delen van het parcours van de Nederlandse wielerklassieker, die komende zondag weer wordt verreden, zijn al jarenlang met bordjes aangegeven zodat ook amateurwielrenners ze kunnen rijden. Daar is nu een extra route bij gekomen, die wat noordelijker ligt.

09 april '24 ( 8:48)

Hinder voor treinreizigers in meivakantie om werkzaamheden

De stations Amsterdam Centraal, Zwolle en Tilburg zijn tijdens de meivakantie slecht te bereiken per trein, of zelfs onbereikbaar. Dit komt door werkzaamheden op het spoor, melden NS en ProRail maandag.

08 april '24 (10:55)

Startbewijzen Bossche Vestingloop liepen hard dit jaar

Een primeurtje voor de Bossche Vestingloop: voor het eerst in achttien edities zijn alle tienduizend startbewijzen vergeven voor het evenement op 26 mei. Dat meldt Brabants Dagblad.

08 april '24 ( 9:41)

Saharazand kleurt Nederlandse hemel rood en oranje

Mensen die gisteravond buiten waren of vanuit hun huis de lucht in keken, zagen dat een prachtige rood-oranje gloed de hemel in het land kleurde. Dit werd veroorzaakt door overwaaiend Saharazand in de lucht. Daardoor was er een heldere gloed in de lucht.

05 april '24 (12:59)

Drenthe heeft ambitie om wandelprovincie van Nederland te worden

Drenthe wil naast fietsprovincie ook wandelprovincie worden. Om dat doel te halen heeft de provincie een wandelnetwerk aangelegd dat volledig op elkaar aansluit. Hiermee kun je in theorie een wandeling maken door Drenthe van in totaal 11.000 kilometer lang, meldt Dagblad van het Noorden.

03 april '24 (13:28)

Camping en natuurgebied op Vlieland deels onder water door regenval

De afgelopen winter kan worden gekenmerkt als druilerig, met veel neerslag. Vlieland weet dat als geen ander. Het eiland heeft nog steeds te kampen met de gevolgen van een hoog grondwaterpeil. Zo staan niet alleen een aantal fietspaden onder water, maar kampt ook camping Stortemelk met een stortvloed aan water, meldt Omroep Friesland.