Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

‘Door geldgebrek bij Staatsbosbeheer staat recreatie in natuur onder druk’

Door Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
‘Door geldgebrek bij Staatsbosbeheer staat recreatie in natuur onder druk’ / Foto: "Welkom bij Staatsbosbeheer" door E. Dronkert
De cijfers in het jaarboekje bij Staatsbosbeheer zien er niet al te rooskleurig uit. Door een gebrek aan financiering bij Staatsbosbeheer – de grootste terreinbeheerder van het land – staat het onderhoud van recreatieve voorzieningen in de natuur onder druk. Zo blijven onder andere investeringen in wandelpaden achter. De ANWB waarschuwt ervoor dat deze ontwikkeling er op termijn toe zal leiden dat natuurgebieden worden afgesloten voor bezoekers. Om dit te voorkomen willen de organisaties dat er meer geld naar Staatsbosbeheer gaat, meldt ANWB.

Het geldgebrek bij Staatbosbeheer heeft volgens ANWB een impact op het toegankelijk houden van natuurgebieden voor bezoekers. Zo worden paden uit voorzorg gesloten en andere voorzieningen worden verwijderd. In veel gebieden van Staatsbosbeheer is het inmiddels beleid om versleten of beschadigde basisvoorzieningen niet meer te vervangen. De ANWB is hier bezorgd over, omdat de mogelijkheid om vrije tijd door te brengen in de natuur volgens de organisatie hierdoor op termijn flink wordt beperkt.

Verdrievoudigen

Voor het beheer van natuurgebieden voor wandelen, fietsen en varen krijgt Staatsbosbeheer subsidie van de provincies. Dit komt neer op zo’n 9 miljoen euro per jaar. Deze bijdrage dekt volgens de ANWB echter slechts een derde van de totale kosten van beheer en onderhoud van recreatieve basisvoorzieningen. Daarom stelt de organisatie dat het bedrag moet worden verdrievoudigd.

Verlies

De jaarverslagen van Staatsbosbeheer laten zien dat de overheidsorganisatie structureel met verliezen kampt. Daardoor is het eigen vermogen gedaald tot ‘een zorgelijk laag niveau’. De oorzaak hiervan is dat de bijdrage vanuit het Rijk en subsidies van provincies laag zijn.

Staatsbosbeheer beheert naast 8 bezoekerscentra en 22 natuurkampeerterreinen zo’n 1.000 kilometer fietspaden, meer dan 15.000 kilometer aan wandelpaden, 2.100 kilometer ruiterpaden, 1.500 bruggen, 300 aanlegplaatsen voor pleziervaart en 60 uitzichttorens. Daarnaast heeft de organisatie zo’n 120 hectare parkeerterrein in beheer met ruimte voor ongeveer 100.000 auto’s. Onder andere met deze basisvoorzieningen zorgt Staatsbosbeheer ervoor dat er jaarlijks 150-200 miljoen bezoekers in de natuur kunnen worden ontvangen. De behoefte om buiten te recreëren neemt daarnaast alleen maar toe. “Het is belangrijk dat Staatsbosbeheer dit in de toekomst kan blijven faciliteren”, aldus ANWB. 

06 mei '24 ( 8:43)

CBS: toename broedvogels in Nederland, maar niet overal

De populaties van vogelsoorten die in Nederland broeden, waren vorig jaar gemiddeld ruim 28 procent groter dan in 1990. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferd op basis van tellingen die Sovon Vogelonderzoek heeft gecoördineerd.

03 mei '24 (13:13)

Zwemseizoen weer van start, hier moet je op letten

Afgelopen woensdag, 1 mei, ging het zwemseizoen 2024 voor open water weer van start. Het water begint langzaam weer op te warmen en mensen nemen weer een eerste duik in open water. Zwemmen en recreëren in het water zorgt voor ontspanning en plezier, maar komt niet helemaal zonder risico’s. Water is niet altijd even schoon en veilig. Daarom adviseren gemeentes en provincies om alleen te zwemmen op aangewezen locaties. Daar wordt met regelmaat de kwaliteit en veiligheid van het water gecontroleerd, meldt Informatiepunt Leefomgeving. 

03 mei '24 (10:32)

Binnenkort kun je op zoek gaan naar walvissen in de Waddenzee

Als je aan dieren in de Waddenzee denkt, gaat je gedacht snel naar zeehonden. Maar ook de kleinste tandwalvissen, bruinvissen, worden steeds vaker gezien in de Waddenzee. Daarom worden er binnenkort excursies georganiseerd voor mensen die op zoek willen gaan naar deze waterzoogdieren, meldt RTV Noord. 

03 mei '24 ( 9:07)

CBS: natuur- en bosgebied in Nederland maakt plaats voor bebouwing

De oppervlakte van natuur- en bosgebied in Nederland is in de periode 2013 tot en met 2022 afgenomen met bijna 2,5 procent, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het gaat om een afname van 158 vierkante kilometer. Tegelijkertijd nam de hoeveelheid bebouwd gebied toe met 3,4 procent, 277 vierkante kilometer. Dat is grond voor bijvoorbeeld huizen, fabrieken, kantoren en infrastructuur.

02 mei '24 ( 8:40)

Meer verzekeringen voor e-bikes afgesloten

Eigenaren van elektrische fietsen verzekeren hun fiets vaker, meldt marktonderzoeksbureau Multiscope na onderzoek onder ruim 5500 Nederlanders. In 2023 sloten fietseigenaren voor 621 miljoen euro aan verzekeringen af. Dat is 71 miljoen euro meer dan het jaar daarvoor.

01 mei '24 (15:02)

Code geel in Limburg woensdagavond vanwege onweer

In Limburg geldt woensdagavond vanaf 18.00 uur code geel omdat er kans is op onweersbuien, meldt het KNMI. De verwachte buien kunnen gepaard gaan met windstoten en hagel.

30 april '24 (10:10)

Leuk: lepelaars in Alkmaarderhout hebben jongen

Wanneer je door de Alkmaarderhout loopt moet je goed door de bladeren van de bomen kijken. Eerst kon je al een aantal volwassen lepelaars spotten in het bos, maar nu hebben lepelaarsgezinnetjes ook jongen gekregen, meldt NH Nieuws. 

26 april '24 (13:57)

Met de in Bataviastad gekochte zwemkleding neem je straks een duik bij Bataviastrand

De provincie Flevoland is aan het kijken naar een inrichting van het Bataviastrand om hier een zwemlocatie van te maken. Zo wil de gemeente een zone aanleggen voor watersporters en een zone voor zwemmers. Daarmee is er vanaf 1 mei een strand voor recreanten, zwemmers en watersporters bij Lelystad. En een bijkomend voordeel: ben je je zwemkleding vergeten, dan kun je zo naar Bataviastad om daar goedkoop andere zwemkleding op de kop te tikken. Dat meldt provincie Flevoland.

26 april '24 (10:16)

Unieke wandeling met muziek over Rotterdams spoor

In Rotterdam is tussen 17 en 26 mei een unieke wandelroute te volgen met de ‘Over de Bogen’ wandeling. Het geeft een inkijkje in de oude Hofpleinspoorlijn, die volgend jaar wordt omgebouwd tot stadspark. Geïnteresseerden kunnen voor het eerst het traject bewandelen na de sluiting van de spoorlijn. En het is ook de laatste keer dat het kan, meldt Wandelnet.

25 april '24 (12:58)

Noord-Holland wil 150 maatregelen nemen voor natuurherstel

Met 110 miljoen euro van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) wil de provincie Noord-Holland 150 maatregelen nemen voor natuurherstel. Hiervoor heeft de provincie een aanvraag ingediend bij het ministerie. Het geld moet ervoor zorgen dat de gevolgen van stikstofneerslag in kwetsbare natuurgebieden, zoals duinen, de Vechtplassen, het Gooi en de veenweidegebieden, ongedaan worden gemaakt. Dit meldt de provincie Noord-Holland.