Klapmuts geboren op Vlieland

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
Op het strand van Vlieland is deze ochtend een klapmuts geboren. Een unieke gebeurtenis, want de klapmuts is een zeehondenras dievoornamelijk voorkomen in het poolgebied. De afgelopen 10 jaar zijn slechts drie keer eerder opgevangen in Nederland. Om de moeder en kind rust te geven is het strand afgesloten. Dit meldt de NOS. 

De klapmuts is een kwetsbare zeehondensoort. IUCN plaatste ze op de rode lijst van bedreigde plant- en diersoorten. Hoewel de dieren vroeger nog wel vaker werden gezien in de Noordzee, is een gebeurtenis als deze zeer uitzonderlijk. Volgens Sander van Dijk van Zeehondencentrum Pieterburen is het bij zijn weten nog niet eerder voorgekomen dat er in Nederland een klapmuts is bevallen van een jong. 

Korte zoogperiode

Om de dieren rust te geven is het strand afgezet door politie en leger. Belangrijk is dat de dieren niet gestoord worden. De klapmuts heeft een zeer korte zoogperiode voor zijn jong, slechts vier dagen. In die dagen komt de pup 25 kilo aan. Daarna vertrekt de moeder. Normaal ligt het dier dan op het ijs, waar het zoet water heeft door aan het ijs te likken. Nu het op het strand ligt kan dit problematisch worden. Van Dijk geeft aan dat het doel is dat de dieren natuurlijk gedrag kunnen vertonen. Wat de pup zal doen na vertrek van de moeder is nog de vraag. Opvang zal pas de laatste optie zijn. Mochten er problemen ontstaan zal eerst getracht worden om het jong op de goede weg te zetten of verder in zee uit te zetten. 

Door: Nationale Recreatiegids