Ozonlaag binnen vier decennia weer helemaal hersteld, proces op schema

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
Tijdens de American Meteorological Society heeft een groep wetenschappers en deskundigen geconcludeert dat het herstel van de ozonlaag op schema ligt. De ozonlaag is onmisbaar voor de bescherming van levende organismen tegen de schadelijke UV-straling van de zon. Het gat is een van de meest bekende milieuproblemen en ook een voorbeeld in hoe gezamelijk mondiaal handelen klimaatproblemen aan kan pakken. Dit meldt Vroege Vogels. 

In de jaren '70 en '80 van de vorige eeuw stelden onderzoekers vast dat de ozonlaag aan het verdwijnen was. Dit werd geweten aan het uitstoten van grote hoeveelheiden chloorfluorkoolwaterstoffen (cfk's) die werden gebruikt in koelkasten, spuitbussen en airco's. Als gevolg hiervan werden wereldwijde afspraken gemaakt om die uitstoot hiervan tegen te gaan. Het hieruit ontstaande Montreal Protocol werd door alle VN-leden ondertekend en sindsdien wordt 99 procent van cfk's niet meer gebruikt. 

Hersteld in 2066

En het effect daarvan is te merken. Al meerder jaren achter elkaar neemt het gat in de ozonlaag af. Verwachting is dat de ozonlaag over twintig jaar weer op het niveau is van 1980, en in 2066 geheel herstelt zal zijn. De gaten boven Antarctica en de Noordpool zullen als laatste verdwijnen. Het wordt door velen gezien als een schoolvoorbeel van wat wereldwijde samenwerking kan bereiken op het gebied van klimaatmaatregelen. 

Effecten opwarming aarde

In 2016 werd het Montreal Protocol uitgebreid met een verbod op het gebruik van fluorkoolwaterstoffen (hfk's), die de ozonlaag minder aantasten, maar wel krachtige broeikasgassen zijn - zo'n 15.000 keer zo sterk als CO2. Door deze stoffen ook te verbieden, wordt de opwarming van de aarde met zo'n 0,3 tot 0,5 graden beperkt, staat in het rapport van de American Meteorological Society.

Door: Nationale Recreatiegids