De voorlente is al begonnen door hoge temperaturen

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
Bioloog Arnold van Vliet van Wageningen University stelt dat de natuur in Nederland al begonnen is aan de lente. De hoge temperaturen zorgen ervoor dat bepaalde bloemen en planten alweer beginnen op te leven. Dit meldt Vroege Vogels. 

Van Vliet is gespecialiseerd in de gevolgen van de klimaatverandering op bloemen, planten en dieren. Door het zachte weer van de afgelopen weken zijn veel dieren die normaal tijdens de wintermaanden in rust zijn al actief aan het worden, en beginnen sommige planten en bomen alweer op te bloeien. 

Veel te vroeg

De laatste weken was het uitzonderlijk warm, en werd zelfs de warmste nieuwjaarsdag ooit gemeten. Temperaturen schommelen rond de 10 en 12 graden, wat normaal pas in april zou moeten gebeuren. Gevolg is dat de hazelaar, narcis en de forsythia al in bloei staan en de eerste sneeuwklokjes al naar boven komen. Ook vlinders, die in deze tijd van het jaar nog in winterrust horen te zijn, zijn actief: de eerste citroenvlinders en dagpauwogen zijn onlangs gespot. Ook muggen kunnen met deze temperatuur weer actief worden. 

Risico's

Het gevaar van deze situatie zit hem vooral in de mogelijkheid dat er nog een winterse periode komt eind januari of in februari. Planten die dan al bloeien kunnen dan doodvriezen. Ook dieren en insecten zoals de vlinder kunnen door zo'n periode hard geraakt worden, wat de aantallen van de diersoorten geen goed zal doen. 

Door: Nationale Recreatiegids