Europese bossen in gevaar door ziekte en insectenplagen

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
De ontbossing loop in Europa niet zo'n vaart als bijvoorbeeld in Azië of Zuid-Amerika. Toch waarschuwen experts en wetenschappers voor de staat van de bossen. Door klimaatverandering worden deze nu bedreigd door ziekten, schimmels en insecten. Dit meldt de NOS.

Wetenschappers trekken aan de bel. Steeds meer Europees bos sterft af door zogenaamde 'natuurlijke verstoringen'. Dus niet houtkap, maar natuurlijke elementen zorgen voor afname van bos. Voornaamste bedreigingen komen van stormen en bosbranden, maar ook door schimmels en insecten als de schorskever. 

Afgelopen twintig jaar

De resultaten volgen uit een onderzoek van o.a. wetenschappers van de Universiteit Wageningen. Ze keken naar de staat van de Europese bossen van 1950 tot 2019. De schade door natuurlijke elementen is vooral de afgelopen twintig jaar enorm toegenomen. Er zou hierdoor in die periode  80 miljoen kuub hout zijn verdwenen. Echter is de totale hoeveelheid bos in deze periode niet af- maar toegenomen. 

Ontwikkelingen voor de toekomst

Volgens de wetenschappers is het onderzoek dan ook voornamelijk belangrijk om aan te tonen wat de gevaren zijn voor de toekomst. Gezien de klimaatverandering nog door zal zetten, is de verwachting groot dat dergelijke gevaren een steeds groter effect zullen hebben op de totale hoeveelheid bos in Europa. Overheden zullen zich hier tegen moeten wapenen, aldus de onderzoekers. 

Door: Nationale Recreatiegids