Energiebesparing afgelopen jaar vier keer zo hoog als in 2021

Door Redactie Nationale recreatiegids
2 min
Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) heeft berekend dat de wereldwijde energiebesparing afgelopen jaar vier keer zo hoog lag als in 2021. Dit zou komen door de hoge energieprijzen, maar ook door veel nieuwe investeringen in besparende maatregelen. Dit meldt Vroege Vogels.

De energiebesparende maatregelen zijn afgelopen jaar in een stroomversnelling geraakt. De Russische inval in Oekraïne heeft de energiekosten flink omhoog gejaagd, waardoor bedrijven en personen ook sneller tot investeringen worden gedreven. Die investeringen leverden in 2022 vier keer zoveel meer op als in 2021 berekende het IEA. 

2 procent

Die besparing heeft volgens IEA een besparing van 2 procent opgeleverd, tegenover de 0.5 procent van vorig jaar. Toen liepen veel maatregelen vertraging op door de pandemie. De huidige ontwikkeling gaat de goede kant op, maar is echter nog niet voldoende om de klimaatdoelen te halen voor 2050. 

Het totale bedrag dat dit jaar opgaat aan isolatie, warmtepompen en andere besparingsmaatregelen loopt waarschijnlijk op tot 560 miljard dollar.

Door: Nationale Recreatiegids