Onderzoekers vinden resten oervogel in Sint-Pietersberg

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
Onderzoekers hebben in de kalksteengroeven van de Sint-Pietersberg de resten gevonden van een vogel. Het dier zou 66 miljoen jaar geleden hebben geleefd en had tandjes. Qua uiterlijk zou hij geleken hebben op een grote meeuw. Dit meldt Vroege Vogels.

De resten werden al in 2000 gevonden door Rudi Dortangs, die eerder ook de inmiddels beroemde mosasaurus Bèr ontdekte. Toen was echter nog niet duidelijk om wat voor dier het ging. Onderzoekers van Nederlandse universiteiten en de Universiteit van Cambridge hebben nu echter achterhaald van welk wezen de resten afkomstig zijn. 

Janavis finalidens

Op de basis van de gevonden resten is achterhaald dat het gaat om een vogel met een spanwijdte van 1.5 meter. Het zou daarnaast gaan om een van de laatste soorten vogels die nog tanden hebben. Vlak daarna zijn dergelijke soorten uitgestorven. Omdat het gaat om een van de laatste van deze vogelsoorten, heeft het de naam Janavis Finalidens gekregen. De vogel zou er een beetje hebben uitgezien als een grote meeuw.

Bijzondere ontdekkingen

De Sint-Pietersberg is al heel lang een belangrijke bron van archeologische vondsten. De Mosasauriër is hier wellicht de bekendste van. De grote hagedis kon zowel in zee als op land leven, en kwam ook voor in Jurrasic World van Steven Spielberg. 

Door: Nationale Recreatiegids