Slijtende autobanden grootste bron van microplastics in natuur

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
Het onderzoeksbureau TNO heeft een grootschalig onderzoek gedaan naar de oorsprong van de vele microplastics in de Nederlandse natuur. Deze miniscule plastic deeltjes komen in een groeiende hoeveelheid voor in vrijwel alle delen van de natuur. Uit het onderzoek blijkt dat een groot deel daarvan afkomstig zijn van autobanden. Dit meldt Vroege Vogels. 

Hoewel rubber voor autobanden is niet het plastic dat het meest wordt gebruikt in Nederland, levert het wel het grootste aantal tonnen microplastics op. Deze komen voornamelijk vrij tijdens het rijden, als ze afslijten van de band. Na de plastics uit banden komen plastics uit verpakkingen het meeste voor. Dit type kunststof wordt ook het meeste gebruikt in Nederland. Ook landbouwplastics komen veel voor, doordat zij op het land blijven liggen en daar vergaan. 

Microplastics zijn plastic deeltjes van minder dan 5 millimeter groot. De meeste microplastics ontstaan door slijtage en veroudering van grotere plastic producten, zoals autobanden. Microplastics worden nauwelijks afgebroken door natuurlijke processen. Hierdoor komen ze in de voedselketen terecht en daarmee in andere levende organismen. Zo zijn er ook al microplastics vastgesteld in de mens. 

Naar schatting ligt er zo'n 130 kiloton microplastics uit verpakkingen in het Nederlandse milieu. Het onderzoek heeft ook gekeken naar de beste manieren om toename hiervan te voorkomen. Zo kan een uitbreiding van de statiegeldregeling helpen, evenals het opruimen van zwerfafval en het gebruik van materiaal dat minder hard slijt voor autobanden. Met behulp van zulke maatregelen kan de hoeveelheid microplastics in 2050 met 70 procent worden teruggebracht.

Door: Nationale Recreatiegids