Ontpoldering Hedwigepolder gaat door ondanks hoge waarden PFAS

Door Redactie Nationale recreatiegids
2 min
Het besluit over de ontpoldering van de Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen wordt niet teruggedraaid, heeft de Raad van State beoordeeld. De voormalige eigenaar Gery de Cloedt had een zaak aangespannen vanwege de hoge waarden aan PFAS die in het water zitten. Volgens de Raad is dit echter niet voldoende om de ontpoldering stop te zetten. Dit meldt Vroege Vogels. 

De Hedwigepolder wordt teruggegeven aan de natuur als compensatie voor het uitdiepen van de Westerschelde. Deze moet bevaarbaar blijven voor grote zeeschepen die Antwerpen willen bereiken. Het water wat over het voormalige land stroomt bevat echter hoge concentraties PFAS (poly- en perfluoralkylstoffen). Dit zijn chemicaliën die een zeer schadelijke werking hebben op de gezondheid. 

Niet schadelijk voor mens

Volgens de hoogste bestuursrechter had de eigenaar de verontreiniging kunnen aanvoeren toen de zaak jaren geleden werd behandeld, maar heeft hij dat niet gedaan. Daarom blijft de uitspraak van 2014 staan. Wel wordt aangeraden geen schelpdieren en vissen uit de Schelde te eten. Ook wordt er geen drinkwater gewonnen in het gebied. De hoogte van de PFAS neemt volgens de rechter af en is niet schadelijk voor de mens zolang men zich aan de richtlijnen houdt. 

Door: Nationale Recreatiegids