Utrecht als eerste stad ooit uitgeroepen tot 'Bodemdierenstad van het jaar'

Door Redactie Nationale recreatiegids
2 min
Utrecht is uitgeroepen tot de ‘Bodemdierenstad van het Jaar’. De stad heeft deze titel verdient door de hoge diversiteit aan bodemdieren die in de stad leven en de aandacht die de stad geeft aan het behoud van deze diversiteit. Dit meldt Vroege Vogels. 

Dit najaar werden tijdens de Bodemdierendagen 'Battle of the Cities' de bodemdiversiteit in diverse Nederlandse steden opgemeten door Stadsecologen, NME-docenten en groenbeheerders. Utrecht kwam hiervan als beste uit de bus. De stad won omdat het vooral een groot aanbod aan spinachtigen, pissebedden en kevers heeft. Naaktslakken, huisslakken en mollen kwamen veel minder of helemaal niet voor. 

Minder bestrating

De bodemdierendag is acht jaar geleden in het leven geroepen om de bodemdiversiteit van Nederlandse steden in kaart te brengen. Door bebouwing en de vele activiteiten in de stad kan het leven in de bodem het soms zwaar hebben. Steden kunnen echter met weinig al veel doen om dit te bevorderen. Zo wordt aangeraden om minder bestrating te hebben waar dat kan en meer groen aan te leggen. 

Door: Nationale Recreatiegids