Natuurbeschermingsorganisaties bieden brandbrief aan aan kabinet over vogelgriep

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
Landelijke natuur- en dierenbeschermingsorganisaties hebben samen een brandbrief gestuurd naar de Tweede Kamer fracties en de ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid en Volksgezondheid over de aanpak van Vogelgriep onder wilde vogels. Volgens de instanties wordt er niets tot weinig gedaan, terwijl ingrijpen echt nodig is. Dit meldt Vroege Vogels. 

De vogelgriep grijpt snel om zich heen. Wekelijks worden er pluimveeboerderijen geruimd vanwege een uitbraak. De uitbraakt komt door het hoog pathogene Vogelgriepvirus H5N1. Maar niet alleen onder kippen in de pluimveesector vallen veel slachtoffers, ook onder wilde vogels stijgt het aantal sterfgevallen op een hoog tempo. Vanuit de hele wereld komen telkens nieuwe meldingen van broedvogels, veelal in kolonies, die massaal het loodje leggen. 

Geen ondersteuning

Bij de uitbraken in pluimveebedrijven is een goed georganiseerde hulpdienst opgezet, die helpt met het ruimen en reinigen van de bedrijven. Bij uitbraken in wilde vogelkolonies ontbreekt echter alle hulp en structuur. Natuurbeschermers moeten zelf de vogels ruimen in de natuur en een manier vinden om van de lijken af te komen. De organisaties missen de overheid hierin als coördinerende, adviserende en faciliterende partner. 

Ze roepen Kamerleden op om de betrokken ministers tijdens het zoönosendebat van donderdag a.s. aan te sporen om dit te verbeteren. Goede publieksvoorlichting, coördinatie en preventie ook voor de langere termijn, beschikbaarheid van adequate beschermingsmiddelen, volksgezondheid en verantwoorde en gecontroleerde afvoer van kadavers zijn echt overheidstaken.

Door: Nationale Recreatiegids