Overgrote meerderheid ervaart overlast door recreanten in de natuur

Door Redactie Nationale recreatiegids
2 min
Uit een enquête van de Heimans en Thijsse Stichting blijkt dat 90 procent van de natuurliefhebbers zich stoort aan recreanten in de natuur die de rust verstoren. Het onderzoek werd gedaan door middel van een enquête onder ruim 650 deelnemers. Dit meldt Vroege Vogels.

Het onderzoek werd gedaan in de aanloop naar het Heimans en Thijsse Symposium, dat zaterdagmiddag 1 oktober plaatsvindt in Wageningen. Het thema van het symposium is de (verstoorde) balans tussen recreatie en natuur. De afgelopen tijd is recreatie in de natuur aardig toegenomen, ook geholpen door de coronacrisis. Dit heeft echter als effect dat het drukker is, waardoor ook meer overlast ontstaat. Het overgrote merendeel van de ondervraagden geeft aan dit ook actief zo te ervaren. 30 procent ervan geeft echter ook aan soms zelfs overlast te veroorzaken. 

Meer natuur

De overlast wordt veroorzaakt door lawaai en zwerfafval dat wordt achtergelaten door recreanten. Van de ondervraagden vindt 96 procent dat er meer voorlichting moet komen over de effecten van recreëren in de natuur. Daarnaast worden het aanleggen van meer natuur en het verscherpen van het toezicht als oplossingen genoemd. 

Door: Nationale Recreatiegids