Bomen in steden bedreigd door klimaatverandering

Door Redactie Nationale recreatiegids
2 min
Een groene stad wordt steeds minder vanzelfsprekend. De toenemende warmte en afnemende neerslag maken het de bomen in stedelijke gebieden erg lastig. Onderzoekers uit Frankrijk en Australië verwachten dat de komende jaren steeds meer soorten in de gevarenzone zullen komen. Dit meldt Vroege Vogels. 

In het onderzoek dat is uitgevoerd door de Western Sydney University zijn drieduizend bomen- en plantensoorten die voorkomen in 164 steden wereldwijd bestudeerd. De voorwaarden voor het gedijen van die soorten zijn vergeleken met klimaatmodellen. De uitslag hiervan was alarmerend. Tussen de 56 en 65 procent van de onderzochte soorten loopt nu al risico's door de opwarming tot zover. Tot 2050 zal dat percentage, afhankelijk van de verdere temperatuurstijging en droogte, volgens de studie verder stijgen, tot tussen de 68 en 76 procent. 

Europese Es

Een boomsoort die nu nog veel voorkomt is de Europese es. Als de klimaatverandering echter doorzet kan deze behoorlijk in de problemen komen. Er zijn nog wel mogelijkheden om bomen in steden te redden, maar dit zal vooral voor rijkere steden een optie zijn, omdat het onderhouden en bewateren van de vegetatie op de lange termijn wel in de papieren kan lopen. 

Door: Nationale Recreatiegids