64 organisaties roepen kabinet op om door te pakken met natuurherstel

Door Redactie Nationale recreatiegids
3 min
Met een oproep in meerdere Nederlandse dagbladen hebben ruim 64 organisaties de wens voor een sneller en doeltreffender natuurherstel uitgesproken naar het kabinet. De initiatiefnemers geven aan dat de natuur in Nederland snel achteruitgaat, en beloofd herstel tot nu toe achterblijft. Dit meldt Natuurmonumenten. 

De organisaties kaarten aan dat het in Nederland zeer slecht gaat met de biodiversiteit. Veel bedreigde en niet bedreigde soorten krijgen het moeilijk en verdwijnen. In het coalitiakkoord zijn goede plannen gemaakt om dit aan te pakken, maar de betrokken partijen vinden dat het te lang duurt voor deze worden uitgevoerd. 

Onderaan de lijst

Onder de initiatiefnemers zijn onder andere organisaties als de ANWB, Urgenda, het WNF en de Waddenvereniging. Ze stellen dat Nederland onderaan de lijst hangt in Europa als het gaat om oppervlakte beschermde natuur en regels omtrent lozingen van afval in de omgeving van de natuur. En dat terwijl die omgeving zo belangrijk is voor mens en dier. 

Meerderheid wil natuurherstel

In de oproep wordt ook een onderzoek van  I&O Research aangehaald. Hieruit blijkt dat 88 procent van de Nederlanders natuur in Nederland essentieel vindt en 69 procent is van mening dat er méér natuur moet komen. De organisaties willen dat het kabinet hier gehoor aan geeft en de beloften uit het coalitieakkoord waarmaakt. 

Door: Nationale Recreatiegids