Meer dan 1500 vrijwilligers ruimen 86000 sigaretten op van de Noordzeekust

Door Redactie Nationale recreatiegids
2 min
In vijftien dagen hebben talloze vrijwilligers duizenden sigaretten opgeruimd aan de Noorzeestranden. Stichting De Noordzee organiseerde 30 etappes om bewustwording te creëren voor het grote afvalprobleem dat veel stranden teistert. Vanaf 1 tot en met 15 augustus werden de opruimdagen georganiseerd langs verschillende plekken. Dit meldt iGO.

Zandvoort

Van alle aangesloten locaties stak één plek met kop en schouders boven de rest uit: Het strand van Zandvoort. Hier werden maar liefst 33121 sigaretten geruimd. Volgens strandafvalexperts is dat een stijging van 30.000 sigaretten. In een peuk zitten veel schadelijke stoffen die voor mens en milieu gevaarlijk kunnen zijn.

Noordzeenatuur 

Vrijwilligers worden via petitie en Beach Cleanup Tours in paraatheid gesteld om de bakken sigaretten op te ruimen. De acties zijn ook bedoeld om meer aandacht te scheppen voor de Noordzeenatuur. Dat is hard nodig want naast sigaretten liggen veel Nederlandse stranden vol met dode vogels. De vogelgriep grijpt zichtbaar om zich heen en laat sporen achter op de biodiversiteit.

Door: Nationale Recreatiegids